Felhívás!

Az alkotmánybíróság bölcsen döntött

Az alkotmánybíróság bölcsen döntött Románia

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint nem az ellenőrző szerveknek kellene megállapítaniuk egy választott testület által hozott határozat célszerűségét. Éppen ezért a városvezető üdvözlendőnek tartja az alkotmánybíróság azon döntését, amelyben „világosan” kimondja, hogy egy határozat törvényességét az alkotmánybíróság, illetve a közigazgatási bíróság ellenőrizheti.

Ugyanakkor az alkotmánybíróság ezúttal azt is kimondta, hogy egy határozatnak a célszerűségét gyakorlatilag nem ellenőrizheti senki, hanem kizárólag azoknak a testületeknek a felelőssége, amelyeket az emberek megválasztottak, és amelyek határozatokat hozhatnak, fűzte hozzá Antal. Tehát jelen esetben a helyi és megyei tanácsokról, a parlamentről, illetve a kormányról beszélünk, jegyezte meg sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, amennyiben a lakosság úgy dönt, hogy egy-egy határozat, amit ezek a testületek meghoznak, nem felel meg az ő igényeinek, akkor a választásokon tudja büntetni ezeket a testületeket. „Nem jogilag, hanem politikailag kell büntetni. Ez a demokrácia alapja, és ezért úgy gondolom, az alkotmánybíróságnak nagyon bölcs döntést hozott, mert ettől kezdve senki sem kérdőjelezheti meg a helyi és megyei tanácsok, illetve a parlament döntéseinek opportunitását”, hangsúlyozta az elöljáró.

Leszögezte, ez azért fontos, mert nem csak bűnüldöző szervek kérdőjelezték meg bizonyos határozatok célszerűségét, hanem például a számvevőszék ellenőrei is kérdőre vonták, „miért teszik ezt, és miért nem mást”. „Minket azért választottak meg az emberek, hogy döntsünk el bizonyos dolgokat, és ha rosszul határozunk, az emberek meg fognak büntetni, de nem egy számvevőszékes ellenőrnek kell eldöntenie azt, hogy Sepsiszentgyörgyön éppen iskolát újítunk fel, vagy sportpályát építünk”, nyomatékosította Antal.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. március 5., 22:14
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Helyettünk és néha érdekünk ellen döntő testület, rehabilitációs ígérete volt, hogy a tömbház környéki parkírozókat méltányosan még január múltán, újra osztja. Feleim, higgyetek inkább Istenben. Ez az értünk uralkodó hivatal, az idén még szerdát se mondott. Vagy talán megjelenik a közlemény a feltételezett – feltételezhető – lakossági érdektelenségről (amint a jégszobor rombolás esetében). Az bizonyos, hogy nem erről van szó, amikor üzletellátók, vagy nem az illetékes üzleti vásárlók, vagy reklámfutárok foglalják el a tömbházak, vagy környékükön levő üzletek parkírozóit. A testület ígéretesen megfogja magyarázni – nyugalom a további dolgunk, mert ez a nyűg évek óta megoldhatatlannak látszik. Egyáltalán Óhajtja valaki is, megoldani? Hol fizetik le a kocsi árusok azt a díjat, amivel lakótársak helyeit foglalják, vagy nem is ott laknak, de nem is árulják autóikat, csak foglalják a helyet.