Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alexandru Rafila lemondását követeli az USR két képviselője

Alexandru Rafila lemondását követeli az USR két képviselője Külföld

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) két képviselője, Tudor Pop és Emanuel Ungureanu kedden lemondásra szólította fel Alexandru Rafila tárcavezetőt, amiért az egészségügyi minisztérium még nem dolgozta ki a kórházi fertőzések megelőzéséről, ellenőrzéséről és kezeléséről szóló törvény alkalmazásának módszertanát, így a jogszabályt nem lehet gyakorlatba ültetni.

Sajtótájékoztatójukon az ellenzéki politikusok figyelmeztettek, hogy Romániának európai uniós források állnak rendelkezésére a nozokomiális fertőzések kockázatának csökkentésére, és már 2020 decemberében elfogadta a parlament a páciensek biztonságát szavatoló törvényt, amit 2021 januárjában ki is hirdetett az államfő. A rossz hír szerintük azonban az, hogy „egy lusta és inkompetens miniszter”, Alexandru Rafila, „akadályozza a törvény alkalmazását”, és így a pénz lehívását.

Tudor Pop szerint a törvény „a szó valódi értelmében forradalmasítja az egészségügyi rendszert”.

Rámutatott: a jogszabály ösztönzi a kórházakat, hogy rendszeresen azonosítsák a rezisztens baktériumokat a kórtermekben, és jelentést tegyenek ezekről; kötelezi a helyi és központi hatóságokat, hogy hajtsák végre a kórházi fertőzések megelőzésére és ellenőrzésére vonatkozó intézkedéseket az alárendelt egészségügyi intézményekben; a kórházi fertőzések megelőzéséről és ellenőrzéséről szóló terv kidolgozására, valamint az antibiotikumok ésszerű használatára kötelez valamennyi egészségügyi intézményt; kötelezi a fekvőbetegek szűrését a műtétek vagy invazív eljárások előtt; elrendeli, hogy a kórházak rendelkezzenek a fertőzött betegek elkülönítésére szolgáló kapacitással. A törvény emellett továbbképzést biztosít a kórházi higiéniáért felelős alkalmazottaknak és finanszírozást minden valamennyi egészségügyi intézménynek a nozokomiális fertőzések felszámolását és megelőzését célzó intézkedésekre.

„Rafila úrnak mindene megvan. Rendelkezik a legnagyobb büdzsé fölött, amit az egészségügyi minisztérium valaha is kapott, megvan a páciensek biztonságát elősegítő törvény, van parlamenti többsége. De tudják, mije nincs? Nem nagyon van kedve dolgozni. Ez a probléma” – fejtette ki Pop.

Hozzátette, naponta halnak meg emberek a romániai kórházakban a nozokomiális fertőzések következtében, de ezeket a haláleseteket a „szőnyeg alá seprik”.

A páciensek biztonsághoz való jogára hivatkozva felszólítják Alexandru Rafilát, hogy mondjon le az egészségügyi tárca éléről – szögezte le Pop.

Emanuel Ungureanu pedig azzal vádolta meg a miniszter, hogy „már hetedik napja közpénzen nyaral Kubában”, és hangsúlyozta, a romániai páciensekkel szembeni „cinizmusa” miatt távoznia kell az egészségügyi tárca éléről.

Helyzetjelentést kért a kormányfő

Arra kérte a szerdai kormányülésen Nicolae Ciucă az egészségügyi minisztérium képviselőit, hogy jövő hétig készítsenek helyzetjelentést a romániai kórházi fertőzésekről.

A miniszterelnök a kérését azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban a Maros Megyei Klinikai Kórház öt betege nozokomiális fertőzés miatt halt meg, és a gyanú szerint ez vezetett négy kolozsvári újszülött halálához is. Megjegyezte, hogy a kórházi fertőzés „sajnos nem egy újkeletű problémája” a hazai egészségügynek.

Nicolae Ciucă arra is felkérte az egészségügyi minisztérium képviselőit, hogy a helyzetjelentés alapján dolgozzanak ki országos tervet a nozokomiális fertőzések megelőzésére. 

forrás: Agerpres

fotó: Alexandru Rafila/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük