Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A diákoknak továbbra is maszkot kell viselniük tornaórán

A diákoknak továbbra is maszkot kell viselniük tornaórán Románia

Az egészségügyi minisztérium nem ért egyet a beltéri tornaórák maszk nélküli megtartásával. A tárca elutasítja Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter kérését, aki azt szerette volna, hogy a diákoknak – bizonyos szabályok betartása mellett – ne kelljen maszkot viselniük testnevelés óra közben.

Hirdetés
Hirdetés

Az egészségügyi minisztérium válaszát az Edupedu.ro közölte. Ebben Andreea Moldovan államtitkár azt írja, hogy a korlátozások továbbra is érvényben maradnak, a tornatermekben nem lehet maszk nélkül sportolni anélkül, hogy ez növelné a megfertőződés kockázatát.

Románia az egyetlen ország az EU-ban, ahol országos szinten, mindenkinek kötelező a maszkviselés tornaórán, függetlenül attól, hogy kint vagy bent tartják azokat.

Szabad levegőn a maszkviselés mellőzhető, a megfelelő távolság betartásával – vélekedik a miniszter.

A szaktárca közleményt juttatott el szerdán az Agerpres hírügynökséghez, amelyben azt írja: a hivatalos adatok alapján a személyes jelenléttel zajló oktatás maga után vonta a COVID-19 megfertőződések számának növekedését a tanárok körében. Február 23-a és március elseje között a közoktatásban országos szinten 405 megfertőződést regisztráltak a tanulók és 418-at a tanárok, illetve az iskolai kisegítő személyzet körében; 494 osztály vagy tanulócsoport ismét áttért a digitális oktatásra.

A minisztérium kockázatosnak véli a koronavírus B.1.1.7-es törzsének, az úgynevezett brit variánsnak a megjelenését és országos terjedését is, ugyanis ez fertőzőbb a gyerekek körében, mint a vírus korábbi válfajai.

Sportolás közben több olyan apró folyadékcsepp kerülhet a levegőbe, amely SARS-CoV-2 vírust hordozhat, így ha éppen tornaóra közben mentesülnének a diákok a maszkviselés kötelezettsége alól, akkor hiábavaló lenne a többi óvintézkedés – érvel a szaktárca.

(Edupedu.ro/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások