Felhívás!

A csíkszeredai kórház 180 dolgozója kapta el a koronavírust a járvány kezdete óta

A csíkszeredai kórház 180 dolgozója kapta el a koronavírust a járvány kezdete óta Románia

A csíkszeredai megyei sürgősségi kórház 180 alkalmazottja fertőződött meg az új koronavírussal a járvány kezdete óta. A fertőzöttek harmada, 66 személy, az elmúlt két hétben kapta el a betegséget – írja az Agerpres. Az orvosi személyzet kimerült és beletörődött abba, hogy mind betegek lesznek – számolt be a kórház epidemiológusa.

“A járvány kezdete óta a kórház 180 alkalmazottjának lett pozitív a COVID-tesztje, közülük 43 orvos, 82 asszisztens, 25 ápoló, 11 takarító és 19 más kategóriába tartozó személy, például orvosi nyilvántartók, munkások, adminisztratív személyzet. Ha az utóbbi két hetet tekintjük, 66 alkalmazott fertőződött meg, ami az összes eset 40 százalékát teszi ki, vagyis fokozódott a fertőzés terjedése, a közösségben tapasztalható trendeknek megfelelően. Sajnos az intézményen belül is kialakultak gócpontok, például a sebészeten, ahol 21 dolgozó tesztje lett pozitív, egy részük a kórházban fertőződött meg, valószínűleg a szünetek alatt, másik részük a közösségben kapta el a betegséget” – nyilatkozta dr. Sergiu Sîngeorzan, a kórház epidemiológusa.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan fertőződtek meg a dolgozók a kórházon belül, az orvos szerint a védőeszközök nem megfelelő használatáról lehet szó.

“A védőeszközök nem megfelelő használatát tenném felelőssé. Ez nem azt jelenti, hogy nem használjuk, hanem azt, hogy a saját magunk védelmének túlzott előtérbe helyezése miatt nem szentelünk kellő figyelmet, vagy tudattalanul is figyelmen kívül hagyjuk a beszennyeződött védőfelszereléseken keresztüli megfertőződés lehetőségét. A felszerelést ott kell viselni, ahol a legnagyobb a kockázat, majd le kell venni és megfelelő módon meg kell szabadulni tőle, ellenkező esetben közvetett módon megfertőzhetjük mind a pácienseket, mind a kollégákat. Tehát különös figyelmet kell fordítani az átöltözés idejére és módjára!” – mondta Sîngeorzan.

A kórházban megfertőződött páciensekről

A járványtani szakember arról is beszélt, hogy több olyan beteg volt, akit negatív Covid-teszttel utaltak be a kórháza, később viszont pozitívak lettek, ezért egy úgynevezett sárga (összekötő) részleget hoztak létre, hogy a személyzet megfelelően felszerelkezhessen a kezelésükre és elkerülhető legyen a megfertőződés.

“A belgyógyászatot “sárga” részleggé alakítottuk át, ahol azok a páciensek vannak, akiknek a tesztje negatív, tüneteik viszont felvetik a koronavírus-fertőzés gyanúját. Tehát ők ott maradnak egészen addig, amíg meg nem érkezik a második-harmadik negatív tesztjük, a velük foglalkozó személyzet pedig úgy tekinti őket, mintha pozitívak lennének. Voltak helyzetek, amikor negatív teszttel érkező páciensek a kórházi beutalás során pozitívak lettek, ez pedig kellemetlen helyzeteket eredményezett mind az orvosi személyzet, mind pedig a többi páciens számára” – számolt be.

Kapacitása határán van a kórház

A Hargita megyei esetszámok alakulásával kapcsolatban Sîngeorzan úgy fogalmazott, hogy a helyzet meglehetősen riasztó, és ha kórházba kellene utalni az enyhe és tünetmentes eseteket is, akkor nem lenne elegendő hely számukra.

“Ha be kellene utalnunk minden esetet, beleértve a könnyű és tünetmentes fertőzötteket is, mint ahogy tettük az az elején, akkor nem lenne elegendő hely számukra. Ebben az esetben pedig valamilyen szinten természetesnek tűnik az a döntés, hogy otthon maradjanak, mivel az ő komfortérzetük is magasabb és a kórházra nehezedő nyomás is csökken, persze csak azzal a feltétellel, hogy betartják a karantént. (…) Azt hiszem mindenki számára egyértelmű, hogy egy adott pillanatban, így vagy úgy, mindannyian átesünk ezen a fertőzésen, valamilyen szintű immunitást szerezve a vírussal szemben. Most, a társadalmi távolságtartással azt próbáljuk elérni, hogy mérséklődjön a kórházi kezelésre szoruló páciensek száma, és csökkenjen az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás, ellenkező esetben ugyanis nem fogja bírni a terhelést” – figyelmeztetett az epidemiológus szakember.

Az orvosi személyzet kimerült

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az orvosi személyzet, különösen azok, akik a Covid-részlegeken dolgoznak, kimerültté vált és kezd beletörődni, hogy bármikor megbetegedhet, azt követően pedig majd folytatja tevékenységét.

“Az orvosi személyzet nem újult meg, ugyanaz mint hét hónappal ezelőtt, ugyanazok az emberek dolgoznak folyamatosan, főleg a COVID-részlegeken. A személyzetnek elege van, kimerültek, és mindenki igyekszik elfogadni azt, hogy ‘oké, túlesünk a betegségen, reméljük szerencsésen, majd szerezzünk immunitást és folytassuk a munkát’. Nagyjából minden járvány esetén így történt. Túlestünk rajta, immunizálódtunk, sajnos az emberek egy része elhunyt, de végülis a természet egyensúlyáról van szó, akár tetszik, akár nem” – zárta mondandóját Sergiu Sîngeorzan.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások