Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zenével simogatnak és építenek

Zenével simogatnak és építenek Kultúra

Új úton indult el a Diakónia Keresztény Alapítvány a szentgyörgyi Szőcs Botond zongorista segítségével: szerdán az Ady Endre, a Nicolae Colan és a Gödri Ferenc iskolákban, valamint a fogyatékkal élőket foglalkoztató Írisz Házban szerveztek zenepedagógiai órát. A kiváló fiatal zongorista elkötelezte magát a művészet megismertetése, a művészetkedvelő közönség nevelése mellett, de a zene terápiás hatásait is kiaknázza.

Hirdetés
Hirdetés

Torma Vera, a Diakónia programvezetője elmondta, korábban is együttműködtek már Szőcs Botonddal, aki segítette karitatív tevékenységüket, most is ő kereste meg ismét az alapítvány képviselőjét, hogy zenéjével segítene, szolgálna ott, ahol szükség van rá. Szőcs Botond, aki jelenleg a brassói zenekonzervatórium hallgatója, elmondta: most szeretné megteremteni a kapcsolatot a klasszikus zene és a mai gyerekek között, akik még fogékony korban vannak, felnőtt korukban erre kisebb az esély.

Brassóban részt vesz egy melo(zene)terápiás projektben is, melyet dr. Stela Dragulin professzorasszony, az Európa-szinten is elismert zongoratanárnő irányít, aki a hasonló profilú mesterképzést is megteremtette az egyetemen. A 23 éves zongorista több brassói iskolában tartott óra után kezdte meg az itteni tevékenységet is, erről egyeztetett Torma Verával, a Diakónia programvezetőjével.

Hosszabb távra terveznek, azokban a falvakban folytatják majd (jelenleg 11-ben), ahol a Diakónia a délutáni oktatást működteti, és mindketten rendkívül motiváltak és lelkesek. Az iskolai órákon Botond egy rövid, félórás koncertet ad ismertebb klasszikus művekből, mint például a Holdfény-szonáta vagy egy Chopin-noktürn, majd elbeszélgetnek arról, mit kell figyelni egy zenedarabban, de motivációs „előadás” is lesz, a fiatal művész életútjáról, felkészüléséről, munkájáról is szót ejt, mert úgy gondolja, átadható az a „mindent megért” érzés.

Hirdetés
Hirdetés

Nyilván ezt azért is mondhatja Botond, mert befektetett munkája szépen gyümölcsözik, igaz, jelenleg is 10 órát, s néha még többet is gyakorol naponta. A brassói konzervatórium maximálisan támogatja, és ezért könyökölnie sem kell. A világ számos pontján adott koncertjeivel járó költségeket fizetik, jó minőségű fellépőruhát biztosítanak számára, önkéntes segítő tevékenységéhez pedig egy elektromos zongorát is kapott az egyetemtől, ezzel jár a falvakra, illetve oda, ahol szükség mutatkozik rá.

Mint azt lapunknak lelkesen mesélte, az eltelt évek alatt több falu templomában is koncertezett (többek között Dálnokon, Illyefalván, Szotyorban, Kilyénben, Sepsiszentkirályon). Örömmel tapasztalta, hogy ha később visszatér ezekre a helyekre, az érdeklődés mindig nagyobb, mint első alkalommal. Még a mezőről jövet is betérnek az isten házába, a koncert végén pedig nem akaródzik felállni a közönségnek. És Botond teszi mindezt azért, hogy a művészet kapaszkodó legyen minden korosztálynak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük