Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

XV. Dénes István-emléktúra

XV. Dénes István-emléktúra Kultúra

Az Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület 15. alkalommal tisztelgett emléktúrával néhai elnöke, Dénes István geológus, barlangkutató, helytörténész emléke előtt. Az október 24-ei túrájukról a vargyasi Sütő István beszámolójából közlünk részleteket.

„Székelyszáldobosról indultunk a Valál-patak völgyén felfelé (az utunkba eső, egykor közkedvelt borvízforrás vizének megkóstolására végül senki sem vállalkozott annak állapota miatt), majd felkanyarodtunk a Barta-bérc irányába. (…) A Szoroson felfelé haladva találkoztunk ismerősökkel is, akik szintén néhai Dénes István előtt jöttek tisztelegni, s az emlékezés koszorúját már elhelyezték az emléktáblánál.

Hirdetés
Hirdetés

Nemsokára mi is ott állunk az Orbán Balázs barlang bejárati termében, ahol Demeter Zoltán köszöntötte az emlékezőket, majd Mózes László újságíró, egykori barlangász-társ elevenítette meg Dénes István alakját. (…)
Gyertyagyújtással, koszorúzással, egy perc néma csenddel emlékeztünk Dénes Istvánra, Főnök bára, Pista bácsira; a férjre, édesapára, testvérre, barátra, példaképre, különcre, tiszteletre méltó tudós emberre, a magasság és mélység, múlt és jelen titkainak kutatójára, ezek értékeinek kitartó és bátor védelmezőjére. Hányszor mondogathatta volna napjaink divatos mantráját: »hagyj békét, úgysem tehetsz semmit«, Istenem hányszor. De én ilyet soha nem hallottam tőle. Szerintem egy hímnemű homo sapiens akkor nevezhető férfinak, ha meg akarja ismerni a környező világot és az igazságot. Amit jónak, szépnek és igaznak talál, azt védi, s amit rossznak, azon igyekszik javítani. Kiáll mindaz mellett, ami az ő értékrendje szerint igaz, szép és jó, s a világon változtatni próbál a szerinte helyes irányba. Dénes István igazi férfi volt.

A rövid megemlékezés után visszatértünk a látogató-központhoz, ahol szalonnasütésre került sor, illetve kaláccsal és pálinkával kínált Dénes Ildikó.
Néhány résztvevő aztán lerótta kegyeletét a baróti temetőben is, a régi vargyasiakhoz hasonlóan, akik a Hagymás leány sírhantján mindig egy-egy követ helyeztek el. Ők tudták, hogy »a kő marad«, még akkor is, ha a víz csiszolja, alakítja.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük