Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vitéz Vesztergám Miklós Kézdivásárhelyen

Vitéz Vesztergám Miklós Kézdivásárhelyen Kultúra

A Szent Korona történetét ismerhette meg a közönség szombaton a Gyűjtemények Házában. Vitéz Vesztergám Miklós előadása után tárogatóművészként is bemutatkozott.

A Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állománya által szervezett eseményen a résztvevőket Beke Ernő, a Gyűjtemények Házának vezetője köszöntötte. A magyarországi Vesztergám Miklós autodidakta módon tanult meg zenélni több hangszeren. A tárogató a kedvence, több mint 20 éve járja az országot koncertjeivel, megszólaltatva az elfeledett hangszert, bemutatva annak történetét – méltatta az előadó munkásságát Beke Ernő.

Hirdetés
Hirdetés

Vesztergám előadását néhány – véleménye szerint napjainkban nem megfelelően értelmezett – fogalom (nemzet, haza, hűség, bizalom) kitisztázásával kezdte, majd a Szent Korona történetét ismertette. „A magyar Szent Korona mindig a fordulatot jelentette Magyarország életében, visszavezette az országot a jó útra, amely ez által tudott újra felállni, megerősödni”, véli Vesztergám Miklós.

Az előadást követően az esemény a Kosztándi Galériában folytatódott, ahol Vesztergám tárogatón adott elő régi katonaénekeket. Eddig egy könyve jelent meg Az első lépcsőfok a Szent Korona-tanhoz címmel, hamarosan megjelenő második kötete A második lépcsőfok a szakrális királysághoz címet viseli majd.

Pap Eszter Edina

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük