Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vissza a Vigadó falai közé

Vissza a Vigadó falai közé Kultúra

A kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum is egy nehéz időszakon van túl, melyet a tehetetlenség, az elmaradt előadások jellemeztek. A társulat elkezdte a munkát, szeptember végén két előadással várják a közönséget a W. Wegener Parkban. Daczó Zádorral, a kulturális intézmény munkatársával beszélgettünk.

– Hogyan élte meg az elmúlt időszakot az Udvartér Teátrum?

– Az elmúlt időszak a túlélésről szólt. A költségvetések átcsoportosítása, a betervezett előadások elhagyása és a tehetetlenség olyan hónapokra késztette az Udvartér Teátrumot, amelynek következtében kénytelen volt alkalmazottait technikai munkanélküliségre küldenie. Olyan mélypont volt ez, amely elbizonytalanította a folytatást. Csakis az összetartó csapatunknak köszönhetően sikerült átvészelnünk a kritikus helyzetet. A hosszú szünet után alternatív felolvasóestekkel próbáltuk a színház és a művészet szikráját megtartani a városban, és a sok elszigeteltséget közösségi élményekkel ellensúlyozni.

– Márciusban hirtelen állt le az élet. Sok előadás volt betervezve?

– Éppen a 2019–2020-as évadunk utolsó bemutatójára készültünk, amit azóta sem tudtunk bemutatni. Emellett állandó bérletrendszerünk van, és a további két választható előadást sem tudtuk az ütemterv szerint tartani, ezért ezekkel még mindig tartozunk bérleteseinknek, amit a következő évadban igyekszünk pótolni. A helyzetet tovább rontotta, hogy színházunk többnyire tavasszal kezd bele előadásainak intenzív tájolására belföldön és Magyarországon is, amit szintén ellehetetlenített a járvány.

Hirdetés
Hirdetés

– Mikor kezdték újra a próbákat?

– Június végén, július elején szerettük volna lezárni az évadunkat, ezért két felolvasószínházi esttel próbáltuk keretbe helyezni az évadot. Ennek köszönhetően, még a nyári szünet előtt, lehetőségünk volt egy picit újra beleszagolni a színházi atmoszférába.

– Jó hír, hogy szeptemberben két előadásuk is lesz. Mesélne ezekről?

– A felolvasószínház városunkban nem igazán elterjedt műfaj, azonban a nyár elején tett próbálkozásaink igen sok érdeklődőt vonzottak. Talán a színház nélküli időszak után pont egy ilyen előadáson keresztül tud újra visszacsatlakozni a néző, újra felvenni a ritmust, és újra kedvet kapni ahhoz, hogy ismét betegye a lábát a színház nézőterére, ott biztonságban érezhesse magát, és átadja önmagát egy teljes értékű produkciónak. A hónap végén bemutatandó Idegenek című előadást Kolcsár József igazgató rendezi.

– Hogyan készülnek az őszi évadra?

– Sajnos, hagyományos értelemben vett évaddal nem kecsegtethetjük nézőinket. A tavalyi tizedik évfordulós ünnepség után ez eléggé nagy törést jelent az Udvartér Teátrum számára. A jelenlegi helyzetünk korlátozza a hosszabb távra való tervezést. Az eddigi elképzelések szerint október elsejétől szeretnénk évadot hirdetni. Ekkor kerül majd sor az évadra vonatkozó részletek tájékoztatására.

– Van készülőben új előadás?

– A közönséget reményeink szerint október közepén fogadja újból az Udvartét Teátrum. A tavalyi évad elmaradt záróelőadását, Csehov Egyfelvonásosok című darabját már benti térben, a Vigadó Művelődési Házban szeretnénk bemutatni az érdeklődőknek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük