Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vírus a kultúra ellen

Vírus a kultúra ellen Kultúra

A lassan egy hónapja bevezetett megszorítások szerint moziba, színházba vagy múzeumba csupán a zöldigazolvány felmutatásával juthatunk be. Néhány sepsiszentgyörgyi kulturális intézmény képviselőjét arról kérdeztük, hogyan változott a látogatók és nézők száma az intézkedés bevezetése óta.

Elsőként a Kónya Ádám Művelődési Házhoz tartozó Művész Mozi helyzetéről érdeklődtünk. Kérdésünkre az intézmény menedzsere, Tubák-Damian Diana elmondta, már október 4-től kérik a Covid-igazolvány felmutatását, azóta a filmszínház látogatottsága 40–50 százalékkal csökkent. Amíg szeptemberben 2270 jegyet sikerült eladniuk, addig októberben csupán 1173-at. A jelentős visszaesés a mozi bevételén is meglátszik. Míg augusztusban és szeptemberben átlagosan 35 ezer lej gyűlt össze a jegyértékesítésből, addig októberben csupán 18 ezer lejt sikerült bevételezniük.

Hirdetés
Hirdetés

A nézőszám alakulásával kapcsolatosan az M Stúdió Mozgásszínház képviselőjét is felkerestük. Márton Imola társulatvezető szerint, amióta zöldigazolványhoz van kötve a színházi előadások megtekintése, nagymértékben csökkent az intézményük produkcióinak látogatottsága. Mint fogalmazott, a csökkenés már a korábbi szabályozás esetében is érzékelhető volt, amikor még negatív teszt felmutatásával is be tudták engedni a nézőket, jelen pillanatban azonban sem a közösségi médiában való fokozott jelenlét, sem az intenzív szervezési kísérletek nem tudnak érdemben segíteni a nézőhiány-problémán.

Az intézkedés hatályba lépésé­től kezdve a Tamási Áron Színháznak még nem volt előadása, így nem tudtak választ adni arra a kérdésre, hogy csökkent-e vagy sem a nézők száma. Szabó Krisztina irodalmi titkár elmondta, a sorozatos koronavírus-fertőzések miatt kénytelenek voltak az Örkény István darabjából készült Tóték előadás bemutatóját kétszer is elnapolni, a betervezett előadásokat pedig lemondani.

Török Enikő, a Vadon Egyesület munkatársa arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény esetében is érezhető a látogatottság csökkenése. Elmondása alapján a megszorító intézkedés mellett ez annak is betudható, hogy az iskolai év kezdetétől szünetelnek a múzeumpedagógiai foglalkozások, amelyeket a közeljövőben a járványügyi helyzet függvényében szeretnének újraindítani.
A Székely Nemzeti Múzeum képviselője szerint egyelőre még korai levonni a zöldigazolvány bevezetésével kapcsolatos következtetéseket, figyelembe véve, hogy a Kós Károly utcai székházuk felújítás miatt zárva tart, az új időszakos kiállításuk pedig november 4-én nyílt meg a Lábasházban. Bartha Zonga múzeumpedagógus megjegyezte, a számok egyelőre azt mutatják, hogy a novemberi látogatások száma meg fog egyezni az előző hónapban jegyzett látogatásokéval, sőt, az érdekes kiállítás okán még túl is fogja szárnyalni azt. Tapasztalatuk alapján az érdeklődők eleve úgy érkeznek, hogy felmutatják az oltást igazoló dokumentumaikat, ezek hiányában még senkit sem kellett elutasítaniuk.

Gocz Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások