Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Versenyfelhívás

Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny, 2020

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége 2000 áprilisában szervezett először balladamondó versenyt középiskolás diákoknak. A mesemondó versenyt 2002-től 2009-ig a Magyar Nyelv Napjai keretében szerveztük. 2010-ben a verseny történetében először találkozott a két népköltői történetmondó műfaj, a ballada és a népmese. 2013-tól pedig külön kategóriában megszervezzük a balladaéneklők versenyét is. A rendezvényt Kriza János népköltészet-gyűjtőről neveztük el.

A versenyre bejelentkezett diákoknak a magyar népköltészet gazdag kincsestárából kell válogatniuk, és ezáltal kapcsolatba kerülhetnek a magyarság szellemi örökségének értékes részével.

Sajnos az idei versenyt a járványügyi helyzet miatt nem szervezhetjük a megszokott módon, ezért virtuális (online) versenyt hirdetünk.

A versenyt az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) és a Napsugár gyermeklap szervezi a megyékben lévő AESZ-tagok, valamint az AESZ és a Napsugár barátainak segítségével.

A mesemondó versenyen 0–XII. osztályosok vehetnek részt egy szabadon választott népmesével. A két kisebb korosztálynak legfeljebb 3 perces, a középiskolásoknak legfeljebb 5 perces népmesét kell elmondaniuk kellékek és színészi játék nélkül, árnyaltan, kifejezően, hitelesen, minél közelebb a népi mesemondók stílusához.

A balladamondó versenyre IX–XII. osztályosok, a balladaéneklő versenyre pedig V–XII. osztályosok jelentkezhetnek. A versenyzőknek egy szabadon választott népballadát kell előadniuk.

Az I–IV osztályos mesemondók előadásáról készült felvételt a naps.sziv@napsugar.ro címre, a többi versenyzőét az aesziroda@gmail.com címre kell elküldeni október 25-én 22 óráig.

A küldött felvétel kívánatos műszaki adatai: Videóformátum: .mov, .mpeg4 vagy .mp4. Felbontás: 1080p:1920×1080 (FULL HD) vagy 720p:1280×720 (HD). Képarány: 16:9 (fekvő).
Nagy méretű fájlok küldéséhez ajánljuk a következő szolgáltatókat: www.wetransfer.com vagy www.myairbridge.com

A felvételt kísérő levélben kérjük megírni: az előadott mese/ballada címét, a versenyző adatait (név, iskola, osztály, postai cím, e-mail cím, telefon).

Kérjük, amennyiben lehetséges, a megyében szervezzenek szintén online módon előválogatást. Ez esetben megyénként 5 I–IV. osztályos és 3 V–VIII., valamint 3 IX–XII. osztályos mesemondó, 3 V–VIII. és 3 IX–XII. osztályos balladaéneklő, valamint 3 IX–XII. osztályos balladamondó előadásának felvételét várjuk.

A felvételeket semleges zsűri bírálja el.

A díjazott versenyzők könyvjutalomban részesülnek.

Amennyiben a járványügyi helyzet megengedi, november 13. és 15. között Sepsiszentgyörgyön megtartjuk az idei A Magyar Nyelv Napjai rendezvényt. Ennek keretében kerülne sor a Kriza-verseny döntőjére is, amelyre mindhárom versenyforma minden korcsoportjának három legjobb versenyzője kap meghívást. A végleges rangsort a döntőn való szereplés alapján állítja fel a zsűri.

Az online-verseny többi díjazott versenyzőjének postán küldjük el a könyvjutalmat.

A döntőre meghívott 18 versenyzőt szülő vagy családtag kísérheti, és meghívást kap a felkészítő tanító/tanár is.

A résztvevőknek a járványügyi szabályoknak megfelelően biztosítunk szállást és étkezést.

A résztvevők szállás-, étkezési és utazási költségeit Szövetségünk biztosítja.

A Magyar Nyev Napjai és a Kriza-verseny meghívottjai november első napjaiban értesítést kapnak a rendezvény programjáról és minden tudnivalóról.

A rendezvény és verseny minden mozzanatában a járványügyi rendelkezéseknek megfelelően járunk el, és erre kérjük a megyei segítőket is.

Érdeklődni az AESZ-nél (aesziroda@gmail.com, 0744384053) és a Napsugár szerkesztősé-gében (naps.sziv@napsugar.ro, 0743139941) lehet.

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és a Napsugár gyermeklap

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük