Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Versenyfelhívás

Versenyfelhívás Kultúra

2023. október 6 és 15. között rendezik a harmadik Visor – Székelyföldi Fotófesztivált. A Visor – Székelyföldi Fotófesztivál kapcsolódási felületet biztosít a műkedvelő és hivatásos fotó(sok) találkozásának, a helyi és a nemzetközi fotográfusok bemutatkozásának és együttműködésének a közös gondolkodás és alkotás jegyében.

Különböző programpontokon találkoznak a társművészetek: képzőművészet, irodalom és zene is szervesen csatlakoznak majd a fényképek világához. A fesztivál egyik hagyományos programja, a Székelyföldi Fotóklubok Szemléjének negyedik kiadása mellett ez évtől a független fotósoknak is hasonló figyelmet szeretnénk szentelni, ezért számukra versenyt hirdetünk, a beérkező alkotásokból pedig kiállítást szervezünk Független fotósok székelyföldi versenye címen. Mindkét megnyitó, valamint a fesztivál többi programja jó alkalom a szakmai, baráti beszélgetésekre.

A Független fotósok székelyföldi versenye egy új programpontja a Visor – Székelyföldi Fotófesztivál-nak. Számítunk megtisztelő résztvételére!

A VISOR – Székelyföldi Fotófesztivál 3. kiadásán VISORban/Vizorban a NŐ, azaz fókuszban! Nemcsak a kamerákéban, hanem e témán keresztül a Visor3 – a jelenkori hipotézisek sokféleségében – azt kívánja feltárni, hogy hogyan jelennek meg a nők a székelyföldi és romániai fotósok munkáiban, gondolataiban. Így tehát, a Független fotósok székelyföldi versenye témája a fotográfia történetében, annak kezdetei óta jelen levő nők, nemcsak fényképek szereplőiként/alanyaiként, de azok szerzőiként is. Neves nők esztétikai leleményességükkel alkotókként is hozzájárultak a művészi és dokumentarista fotográfia forradalmához, valamint a fotoművészet kifejezésformáinak és témáinak a változatosabbá tételéhez.

A nők ábrázolása elsősorban a férfiak művészi szenvedélye volt, hiszen ők a nőiesség különböző oldalait, különösen testi aspektusát tárták fel képekben. A nők iránti megszállottság vezetett a divatfotózás látványos fejlődéséhez, a szórakoztató magazinokban megjelenő kereskedelmi fotográfiákhoz, amelyek a szépség és a női öltözködés különböző normáit határozták meg. A nő, mint a fotográfia alanya bekerült a nagy fotográfusok látókörébe is, olyan művek révén, amelyek a női sokoldalúság összetettségét és egymást kiegészítő jellegeit vizsgálják a testiségtől az anyai, érzelmi, kapcsolati, hivatásbeli és társadalmi aspektusokig. Ebben az értelemben a fotográfia története arról tanúskodik, hogy a nőiesség nem szűkíthető le egy definícióra, és hogy arra a kérdésre, hogy mit jelent ma nőnek lenni, NEM egy fotóstúdióban, hanem a női történetek és élettapasztalatok feltárása során lehet választ adni.

A kortárs női lét hasonló jellegű feltárását kívánja ösztönözni a VISOR3 – Székelyföldi Fotófesztivál 2023-as kiadása is, ezért van Visor-ban a Nő! 

A Független fotósok székelyföldi versenyének pályázati feltételei:

  • A versenyre való jelentkezéshez a következő űrlap kitöltése szükséges: https://forms.gle/TQKMp4azKPqbpomR7
  • A versenyen alkotónként 1 fotóval lehet részt venni.
  • A kiválasztott képet digitális formában (min. 3000 pixel a hosszabbik oldal) kérjük e-mailen, óriásfájlküldővel (pl: wetransfer.com) beküldeni, vagy google drive-on elküldeni, megosztani június 24-ig: cultcovasna@gmail.com.
  • a beküldött fotó magyar ÉS román címét kötelező feltüntetni!
  • a fényképet kérjük a következőképpen elnevezni: fotósneve_szerző_amunkacíme (Hu/Ro)
  • csak Székelyföldön fotózott munkát lehet beküldeni.

 

A beérkezett munkákat a székelyföldi fotóklubok elnökeiből álló 7–10 tagú zsűri fogja elbírálni.

Díjak:

I. díj: 2.000 lej,

II. díj: 1.000 lej,

III. díj: 500 lej.

A fotók beküldésével az alkotók beleegyeznek a beküldött fotó kiállításába és a Visor – Székelyföldi Fotófesztivál promóciós anyagaihoz való felhasználásába.

A Visor – Székelyföldi Fotófesztivál főszervezője Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, társszervező a Vadon egyesület, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, partnerek a Székely Nemzeti Múzeum, az Árkosi Kulturális Központ, a Tamási Áron Színház, a Hargita Megyei Kulturális Központ, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely, Csíkszereda, Kézdivásárhely és Udvarhely önkormányzatai.

Minden fotográfusnak jó válogatást kíván a Visor III. szervezőcsapata! Találkozzunk a Visor – Székelyföldi Fotófesztiválon!

Közlemény

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük