Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Véget ért a házasság hete

Véget ért a házasság hete Kultúra

Véget ért a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség által szervezett házasság heti rendezvénysorozat, amelyet hagyományos módon Papp Adolf és Balázs Réka családterapeuták nyitottak meg. Hétfő este a Baby on board – több csapatjáték, de hol a szerelem? kérdésfelvetésnek kellett elmélkedésre indítania az előadókat éppúgy, mint a hallgatóságot. A hét további napjaira is volt feladat.

Ha az ifjú pár nem alakítja ki a közös együttélés szabályait, a közös identitást, a mi-tudatot, az egymás iránti elvárásokat – és ezt a rózsaszín köd, a beszűkült, szerelmes tudatállapot sokszor el is feledtetheti – igencsak bezavarhat a gyerekek megjelenése a fedélzeten – tudhattuk meg a családterapeutáktól. Jó erre időben felkészülni, mert hajlamosak vagyunk hamis illúziókkal nekivágni a házasságnak, holott nem igaz, hogy mindig olyan lesz az együttélés, ahogy azt kezdetben tervezzük: a gyermekek érkezése az első természetes krízist hozza a kapcsolatba.

A „jövevénynek” egyáltalán nem mindegy az, hogy tervezték-e, várták-e vagy becsúszott, esetleg egyik fél cselezése, kikényszerítése nyomán lépett fel a színpadra. Érkezésével pedig a nagycsalád, nagyszülőkké avanzsált apósok, anyósok is árnyalják a családi pasztellt, illetve a házaspárban is aktiválódnak az otthonról hozott viselkedési minták.

Jó ilyenkor újra átbeszélni a szabályokat minden szereplővel. Ami a gyereket illeti, a legtöbb, amit adhatunk neki, ha megtanítjuk a csapatjátékra, az olyan együttélésre, amelyben mindenkinek megvan a felelőssége, párkapcsolatában így ő is könnyebben tud majd alkalmazkodni.

Hirdetés
Hirdetés

Azt mindenki tudja, hogy oda kell figyelni a házastársra is, csak a „hogyan” a kérdés a strapás hétköznapokban – vetette fel egy hallgató. – Egy fix időpont, a mi-idő, vagyis az együttes töltekezésre létrehozott idő kialakítása, amelyben csak egymással van programunk, segíthet ilyenkor.

Az első előadás után, kedden, játékos ötpróbára hívták a szervezők a párokat, szerdán pedig a moziban közös filmélményt kínáltak: a kiváló színészeket felvonultató, Amit még mindig tudni akarsz a szexről című nagyon tanulságos alkotás, a fő témaként szolgáló párterápia egyeseknek izgalmasan ijesztő, ugyanakkor felszabadítóan vicces is volt a vásznon, és jó beszélgetésre adott alkalmat a vetítést követően. Csütörtökön Kozma Ferenc és Bagoly Emese vallott arról, hogy a függőségek hogyan befolyásolták kapcsolatukat: hosszú tűzpróba után úgy tűnik, minden eddiginél teljesebben élik meg azt, és abban Istennek is fő szerepe van. Pénteken az elmaradhatatlan közös gyertyafényes vacsorán találkozott az összeszokott házasság heti hallgatóság, vasárnap pedig istentisztelet zárta a rendezvénysorozatot. Ennek részeként megáldották az egymás mellett szeretetben kitartó házaspárokat.

A hétköznapok sodrásában hajlamosak vagyunk elfelejteni ránézni magunkra, helyünkre, elvárásainkra és azokra a dolgokra, amiért hálásak lehetünk, az unitárius egyház rendezvénye erre kiváló alkalmat nyújt, ajánljuk, jövőre figyeljék azok, akik lemaradtak.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük