Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Üveghang Akadémia II.

Üveghang Akadémia II. Kovászna megye

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy folytatja Üveghang Akadémia zenei ismeretterjesztő képzését, 2023. február 7-én Sepsiszentgyörgyön, 18 órától az Árkosi Kulturális Központban. A meghívott Zsoldos Dávid kulturális újságíró és a Papageno alapítója lesz, aki Népzene-műzene kölcsönhatásai a zenetörténetben című előadásában a világzene műfajának sajátosságaira is kitér majd. Ezt követően az Impro-Víziók 2.2 zenekar tart egy koncertet, ízelítőül az idei Üveghang Akadémia idei központi témája kapcsán.

Másnap, február 8-án Baróton is kezdődik az eseménysorozat, amelynek a baróti Művelődési Ház Kászoni Gáspár-terme ad otthont. Meghívott előadó szintén Zsoldos Dávid lesz, aki a klasszikus zene társadalmi, oktatási és gazdasági szerepeiről, gyökereiről, kihívásairól és lehetőségeiről fog beszélni.

Zsoldos Dávid. Fotó: Bezerédy Tamás

Zsoldos Dávid (HU) a Papageno alapító igazgatója zongoraművészként és zenetörténészként végzett a Zeneakadémián. A Magyar Zenei Tanács elnöke, az Európai Zenei Tanács és a Jeunesses Musicales International elnökségi tagja, nevéhez fűződik Magyarországon a Fidelio, a Klasszik Rádió és a Müpa Magazin megalapítása. Az International Classical Music Awards zsűritagja, számos jelentős hazai és nemzetközi kulturális és kommunikációs projekt közreműködője.

Az IMPRO-VÍZIÓK 2.2 saját zenei repertoárral lép a közönség elé. Zenéjüket ők maguk szerzik, saját világukat olyan műfajokkal olvasztva egybe, amelyben otthonosan mozognak: népzene, világzene, klasszikus és jazz muzsika. A kezdeti, egyhegedűs zenei elképzelést továbbfejlesztették két hegedűre, majd miután az így adódó lehetőségek tárházát – szolisztikus illetve kísérő jellegek és funkciók – kimerítették, két ritmushangszert, egy nagybőgőt és cimbalmot vontak be a produkcióba. Ezt a felállást olykor tovább színesíti egy-egy meghívott szólista és énekes is, ezáltal egy teljesebb, összetettebb hangzást kölcsönözve a zenei világuknak. A zenekar (mint ahogy nevük is sugallja) nagy hangsúlyt fektet az improvizációra és a meglévő zenei témák szabad kezelésére. Tagok: Gáspár Csaba (hegedű), Kelemen Pityu (hegedű), Vitályos Lehel (bőgő), Fazakas Albert (cimbalom).

A szentgyörgyi Üveghang Akadémiára idén is várják a jelentkezőket a 0737 151 102-es telefonszámon, valamint online a culture.hu/sepsiszentgyorgy oldalon közzétett jelentkezési űrlap kitöltésével, amelyet az uveghang.office@gmail.com e-mail-címre várnak.

Az eseményekre a belépés 10 lej.

Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy

A baróti Üveghang Akadémia program felelőse Aczél Zsuzsánna.

Partnerek: Árkosi Kulturális Központ, Művelődési Ház Barót, Baróti Polgármesteri Hivatal

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük