Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új év, több feladat

Új év, több feladat Kultúra

Tartalmas és gazdagnak bizonyult évet hagyott maga mögött a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület, mely tavaly ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját. Ráduly Attilával, az egyesület elnökével beszélgettünk az elmúlt évről, jövőbeli tervekről.

– Ha egy mondatban össze kellene foglalnia a múlt évi tevékenységek hosszú sorát, akkor hogyan hangzana?

– Programjaink tekintetében tartalmasnak, gazdagnak bizonyult ez az év is, hiszen nem telt el úgy hét, hogy ne álltunk volna elő valamivel. A legnagyobb öröm, hogy 2019-ben is sok, az ügyért elkötelezett fiatal aktivistával dolgozhattam együtt. Hálás vagyok a sorsnak a Zöld Napért, és minden emberért, akit a Zöld Napon keresztül küld felém.

– Melyik önkéntes megmozdulásukra a legbüszkébbek?

– Első alkalommal méretkeztünk meg a kézdivásárhelyi Civil Liciten, és az Év Civil Szervezete díjban részesültünk. Ugyanakkor arra is büszke vagyok, hogy a hagyományos eseményeinken megdöntöttük korábbi saját rekordjainkat a résztvevők számát illetően. Hogy mi a siker titka? A megoldás viszonylag egyszerű, a kivitelezés már sokkal nehezebb. Szükséges egy lelkes, megbízható csapat, amely mindig készen áll egy kihívásra, arra, hogy közös erővel, egyesületünk nevével fémjelezve létrehozzuk a Nemere Útját, a Zöld Nap Sulit, különböző tematikus táborokat szervezzünk, rendszeres programokat (Tavaszi Zöld Napok, Mozgó Délután, Kritikus Tömeg stb.), vagy olyan eseményeket bonyolítsunk le, ami a köz érdekét szolgálja.

– Hány önkéntes segíti munkájukat?

– Az elmúlt évben tíz külföldi önkéntes tartózkodott több hónapot a szervezetünknél az Európai Szolidaritási Testület programjának köszönhetően: három spanyolországi, két örményországi, egy orosz, egy grúz, egy török, egy olasz és egy magyar. És összesen 47 önkéntes segített nekünk, akik 9614 órát dolgoztak. Az évzáró közgyűlésünkön díjaztuk a legaktívabbakat. Az év önkéntese címet Kis Emese érdemelte ki 229 óra önkéntes munkával.

Hirdetés
Hirdetés

– Milyen kitűzött célokkal vágtak neki az idei évnek?

– Célunk a fenntartható életmódpraktikák és az önkéntesség eszméjének terjesztése egy emberi léptékű, nyitott és öntevékeny közösségben. Ebben eszközünk a mindennapos környezetvédelmi tevékenység, módszerünk a szemléletformálás és a partnerség. Az ajtónk mindig mindenki számára nyitva áll, ha szeretne inspirációt szerezni, hogyan élheti felelősebben, tevékenyebben hétköznapjait, vagy ha egy hasonló gondolkodású csapatra vágyik, ahol végre azt érezheti, nincs teljesen egyedül a céljaival.

–Terveznek valami különlegeset az idei évre?

– Folytatjuk korábbi, hosszabb távú projektjeinket az előző évek tapasztalataira támaszkodva, törekedve a jobb minőségre, illetve szakmaiságra a részünkről. Partnerszervezeteinkkel együtt tovább kell dolgoznunk azon, hogy Háromszéken is egyre jobban elterjedjen a környezetvédelem és az önkéntesség kultúrája. Hiszem azt, hogy a 2020-as év is sok jót tartogat számunkra. Ha a kis csapatunk egy irányba halad, s minden egyes tagunk a saját idejéből, cselekedetével hozzá tud tenni egy darabot az elképzelt és megvalósításra váró feladatokhoz, akkor nagyon bízom abban, hogy év végén is büszkék lehetünk majd egyesületünkre.

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 9., 23:06
    ÉRTÉKELÉS: 2

    A Zold Nap Egyesuletnek nincs semmi velemenye az ausztraliai tuzvesszel kapcsolatban ?! Es a romaniai erdoirtasokkal kapcsolatban ?! Es Greta Thunberg-el kapcsolatban ?! Semmi ,semmi ?! Ja ugy, ti nem zoldek, hanem vilagoszoldek vagytok ,mint a tulipan levele. Ertem ,ertem. Titeket a „tulipan” fizet es bohocoknak hasznal. Ja, ugy. Most mar ertem !