Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tudományos-ismeretterjesztő előadás a szimmetriákról

Tudományos-ismeretterjesztő előadás a szimmetriákról Kultúra

November 21-én, kedden 18 órától Szimmetriák címmel diákoknak és felnőtteknek egyaránt ajánlott, zenével és versekkel tarkított, élményszerű tudományos ismeretterjesztő előadást tartanak a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. A házigazda intézmény Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) című sorozatába illeszkedő esemény egy színházi darab és egy laza beszélgetés ötvözetét kínálja.

Hirdetés
Hirdetés

A rendezvény során a szimmetria sokat emlegetett, de tán kevésbé ismert fogalmát világítja meg több szemszögből Nagy Péter csíkszeredai tudománytörténész, Göllner Boróka sepsiszentgyörgyi színművész és György László gyergyószentmiklósi gitárművész. Nem egy klasszikus tudományos előadásra számíthatunk, hanem inkább egy színházi darab és egy laza beszélgetés ötvözetére.

A Csíkszeredában élő, korrepetitorként dolgozó, a körülöttünk lévő világ megismerésének alapját a tudományban látó Nagy Péter nemcsak a csíkszeredaik körében közismert Egypercesek című bejegyzései révén. Megfogalmazása szerint „bármilyen jelenségnél érdekesebb az, hogy körbejárjuk, mint hogy konkrétan leírjuk a képleteket”, és ennek szellemében igyekszik minden eszközzel népszerűsíteni a természettudományt.

A marosvásárhelyi Göllner Boróka idén végzett szülővárosa színművészeti egyetemén és szerződött a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházhoz. Korábban, egyetemistaként a vásárhelyi társulatnál is kipróbálta magát, 2019-ben a Versünnep Fesztivál budapesti döntőjére is kijutott. Hivatása mellett szeret falat mászni, sakkozni, és nagy álma eljátszani Puck szerepét Shakespeare Szentivánéji álom című drámájából.

A gyergyószentmiklósi György László középiskolás korában kezdett el gitározni, majd egyetemi tanulmányait követően 2011-ig, azaz közel 10 évig logikát, szociológiát és filozófiát tanított a Salamon Ernő Gimnáziumban. Utána kerékpárral, illetve autóstoppal beutazta egész Európát, és a világot is körbejárta a Sun Princess fedélzetén. Olyan későbbi sztárok karrierje indulásánál bábáskodott, mint például Baricz Gergő vagy a Bagossy fivérek.

„A szimmetria fogalomköre olyan gazdag tartalmú, hogy nehéz pontosan meghatározni. Ősi és univerzális jellegű, a világ valamennyi kultúrkörében megjelent egymástól függetlenül. Az idők folyamán a fogalom egyre gazdagodott, amíg a mai tág értelmezését elnyerte. És ez avatta olyan általános fogalommá, amely szakterületek, művészeti ágak, emberi kultúrák határain átnyúlva mindennapi életünk, művészeti tevékenységünk és tudományos ismereteink egészében hat” – olvasható az előadás beharangozójában.

Ma már a szimmetriák alapvető fontosságúak a tudományban, sőt, a tudósok rájöttek, hogy maga az univerzum története is igazából a szimmetriákra vezethető vissza. A világegyetem fejlődésének azok a legfontosabb és legizgalmasabb pillanatai, amelyekben a szimmetria és a rend hirtelen megváltozása egy új, a korábbihoz képest minőségileg fejlettebb kozmikus színteret eredményezett.

Fotó: Bod Péter Megyei Könyvtár/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük