Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Karácsonyig megszülethet a végleges ítélet a halálos balesetet okozó, ittas rendőr ügyében

Karácsonyig megszülethet a végleges ítélet a halálos balesetet okozó, ittas rendőr ügyében Kovászna megye

A Brassói Táblabíróságon ma tárgyalták másodfokon annak a rendőrnek az ügyét, aki két évvel ezelőtt az autójával ittasan közlekedve, a szemközti sávra áttérve halálos balesetet okozott Sepsiszentgyörgy Csíkszereda felőli kijáratánál. A szabályosan közlekedő személyautó 28 éves sofőrje, Lorenzovici Lehel a helyszínén életét vesztette. Jogerős ítélet december 21-én várható.

Hirdetés
Hirdetés

A két évvel ezelőtti tragédiát az ittasan közlekedő rendőr okozta, aki járművével kisodródott egy veszélyes kanyarban és összeütközött a másik sávon érkező gépkocsival. A sepsiszentgyörgyi bíróság idén szeptemberben hirdetett elsőfokú ítéletet, amelyben a vádlottra gondatlanságból elkövetett emberölésért 2 év és 6 hónap, az ittas vezetésért 1 év és 6 hónap börtönbüntetést szabott ki, valamint 5 évig eltiltotta a járművezetéstől. Alapfokon a bíróság végül 4 év hatósági felügyelet alatt töltendő, felfüggesztett büntetésre ítélte, a hozzátartozóknak továbbá 19 520 lej anyagi és 65 ezer euró erkölcsi kártérítést írt elő. A férfi jelenleg is a Kovászna megyei rendőrség logisztikai osztályán folytatja rendőri munkáját.

Az alapfokú ítéletet az ügyszség megfellebbezte, ennek nyomán a másodfokú tárgyalást hétfőn ejtette meg a Brassói Táblabíróság. Mind az ügysész, mind pedig a perbe társult félként becsatlakozott szülőket képviselő ügyvédek a lehető legsúlyosabb bírság kiszabását kérték a vádlott rendőri minőségére, illetve visszatetszést keltő magatartására hivatkozva, valamint magas véralkoholszintjére és a baleset körülményeire is felhívták a bíró figyelmét. Egy rendőrnek ugyanis – az ügyész megfogalmazása szerint – példás magatartást kellene tanúsítania a közemberek számára még akkor is, ha a baleset időpontjában szolgálaton kívül volt. Rendőri mivolta azt feltételezi, hogy a törvények teljes körű ismeretével rendelkezik, így azokkal a következményekkel is tisztában kellett lennie, amelyek az ittas vezetéssel járnak.

A vétkes sofőrnél a baleset után egy órával 1,89 ezrelékes véralkoholszintet mutattak ki, az áldozat édesanyjának ügyvédje szerint figyelembe kell vennie a bírónak, hogy ez többszöröse annak a mennyiségnek, amit a törvény bűncselekménynek minősít. Ugyanakkor elhangzott az is, hogy a vádlott semmiféle megbánást, empátiát nem tanúsított a gyászoló szülőkkel szemben, valamint felidézték, hogy a jelenlegi törvénykezés szerint letöltendő börtönbüntetéssel kellene sújtani a vétkest. Felhívták a bíró figyelmét arra az egyszerű, de nagyon fontos tényre, hogy Lehel mindössze 28 éves volt, előtte állt az élet, a vádlott így súlyosabb büntetést érdemel annál, mint amit első fokon kiszabtak neki, ami gyakorlatilag csak a gépkocsivezetéstől tiltja el öt évre. A szülők ezeken felül nagyobb értékű kártérítést is kértek a bíróságtól.

A tárgyalás legmegosztóbb kérdése a biztonsági öv használatához kapcsolódott. A vádlott jogi képviselője szerint a törvényszéki orvostani vizsgálat során nem találtak Lehel testén olyan sérüléseket, amelyeket egy ilyen mértékű ütközés során okoznia kellett volna az övnek. Ezzel szemben a fellebbező fél állításai alapján azért nem mutatkoztak ilyen jelek, mert az autók nem frontálisan ütköztek, hanem részben oldalról, aminek következtében az áldozat autója elfordult, így az öv nem is hagyhatott nyomot, és semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy az áldozat a baleset időpontjában ne lett volna bekötve.

Romániában idén szigorítottak az ittas vezetésre vonatkozó törvényeken. Jelenleg azokat, akik alkohol vagy kábítószer hatása alatt, esetleg jogosítvány nélkül vezetnek és halálos balesetet okoznak, nem lehet felmenteni a letöltendő börtönbüntetés alól. Lehel édesapjának ügyvédje, Vlad Vidican szerint azonban kevés az esélye annak, hogy a két évvel ezelőtti baleset ügyében az idei törvénykezéseket vegyék figyelembe.

„Az eddigi bírói határozatok alapján leszűrhető, hogy ilyen esetekben gyakran csak felfüggesztett börtönbüntetésre ítélik a vétkest. Ahhoz, hogy elfogadják a fellebbezésünket, a bíróságnak figyelembe kellene vennie a vádlott magas véralkoholszintjét, a sebességet, amivel hajtott (90–95 km/h – a szerk. megj.), és azt is, hogy rendőrként teljes mértékben tisztában volt az ittas vezetés következményeivel” – részletezte a jogi képviselő, hozzátéve, hogy éppen az ilyen esetek miatt súlyosbítottak a jogszabályon. „A sok élet, ami elveszett, köztük a Lehelé is, legalább annyi következményt vont maga után, hogy szigorították a törvényt, bár nagyon drága árat kellett ezért fizetni” – fogalmazott az ügyvéd, aki szerint 50 százalék esélye van annak, hogy a bíróság a fellebbező feleknek fog kedvezni az ítélettel.

A tárgyaláson ez alkalommal a vádlott, F. Sorin is megjelent, aki határozottan elutasította a fellebbezés során ellene felhozott vádakat. Rajta kívül mintegy tíz személy volt jelen a teremben, köztük Lehel szülei, unokatestvére és más rokonok. A másodfokú ítélet kihirdetése december 21-én esedékes.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. november 20., 23:30
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Sajnálatos eset,meglatják hogy decemberben sem lesz itélet addig fogják az ügyet halasztani amig elévül.És miért ?mert rendőr van benne.Ez a román igazságszolgáltatás 😔

 • User
  Dátum: 2023. november 21., 10:26
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Na es meg mondja nekem valaki, hogy Romania egy demokratikus jogallam . De azt is kepzeljetek el, hogy mi tortent volna, ha veletlenul az aldozat utotte volna el a rendort . Es meg azt is kepzeljetek el, hogy mi tortenne Parizsban, ha netan ott tortent volna egy ilyen igazsagtalansag egy arabbal. Vagy Los Angelesben tortent volna ugyanez egy negerrel . Nem vagyok az eroszak hive de neha azoknak ott kulfoldon van igazuk ! Mert tudjatok, az eroszak ott kezdodik, ahol elfogynak a szavak !

 • User
  Dátum: 2023. november 22., 13:10
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Elkezdődött tehát.Ezek, több mint valószínű, hogy elévülésre játszanak, húzni fogják az időt, halasztgatni a pereket, elnapolni.A sajnos az, hogy Lehel szülei el vannak vállva, és nincs egy olyan parapács rokon , aki, az európai jogviteli fórumokra vinné az esetleges kedvezőtlen döntést.Sajnos, ez az állam még mindig rendőr-szekusállam.Nekük mindent szabad, éppúgy , mint 89 előtt.