Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több kategóriában versenyeztek

Több kategóriában versenyeztek Kultúra

Szombaton tartották a Kovásznai Források című országos néptáncversenyt és fesztivált. Az eseményt huszonegyedik alkalommal szervezte meg Horváth Zita, a Kovásznai Tanulók Klubjának vezetője, idén a Kovásznai Művelődési Központ adott otthont a fesztiválnak. Az egész napos versenyen három kategóriában méretkeztek meg a táncosok.

A fesztivált szombaton délelőtt a barátosi Ferencz Ernő Református Fúvószenekar koncertje nyitotta meg, majd Darvas Ibolya, a szervező csapat tagja köszöntötte a jelenlévőket. A továbbiakban Gyerő József polgármester szólt a jelenlévő táncosokhoz, felkészítő tanárokhoz és szülőkhöz.

Hirdetés
Hirdetés

– Ez egy meghatározó rendezvény Kovászna város kulturális életében. Szeretném megköszönni azt a sok munkát, amelyet az évek során a szervezésbe és felkészítésbe fektetett a Kovászna Város Tanulók Klubja, a művelődési ház, a Sepsiszentgyörgyi Tanulók Háza és városunk önkormányzatának csapata – fogalmazott az elöljáró. – Illetve köszönöm azoknak a szülőknek is a támogatását, akiknek fontos, hogy gyerekeik iskolán kívüli tevékenységeket folytassanak. És nektek, gyerekek, kedves ifjak, akik részt vesztek, gyakoroltok, próbáltok hetente, gyakran naponta azért, hogy előadásotokkal megörvendeztessétek a közönségeteket.

Gyerő hozzátette, azért is nagy öröm számára a fesztivál létrejötte, mivel lehetőséget kaptak arra, hogy egy hosszú bezártságot, elidegenítést kiváltó időszak után emberközelben, fizikai jelenléttel megszervezhették a rendezvényt – még ha az időjárás keresztbe is húzta szabadtéri terveiket.
Ezt követően Darvas Ibolya emlékplakettet nyújtott át a barátosi fúvószenekarnak, megköszönve az együttműködést, majd Becsek-Nagy Attila tanuló szólt a jelenlévőkhöz, beszédében a hagyományaink, a néptánc fontosságát emelve ki.

A szakmai zsűrit Both László koreográfus, Péter Izabella, a kovásznai tanulók klubjának szülőbizottsági elnöke, valamint Zaha Petruța, Cara Iuliana, Gyerő Katalin és Albu Enikő pedagógusok alkották. Három kategóriában osztályozták a csapatokat, külön a magyar és a román csoportokat. A magyar, 1–4-es korosztály első helyezettje a lécfalvi Nemere néptánccsoport lett, második a kovásznai Nefelejcs, harmadik pedig a magyarhermányi Hámor csoport. A román Nicolae Colan Gimnázium csoportja második helyezést ért el. Az 5–8-asok kategóriájában a magyar tánccsoportok közül az erdőfülei Dobó lett az első, második a Hámor. A románok közül a dobogó tetejére a kovásznai Junii lépett föl, második helyezést kapott a kovásznai Românașul. A legnagyobbak kategóriájában első helyen végzett a sepsiszentgyörgyi Zöldfenyő csoport, második lett a szentivánlaborfalvi L’Art néptánccsoport, a románok közül pedig a Românașul lett az első. Díjat kaptak a szólisták is: Deák Helga, Mircea Sânziana, Tudor Mircea, Alina Oană és Munteanu Daria, valamint Becsek-Nagy Attila hegedűs.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük