Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több generációt szólítanának meg

Több generációt szólítanának meg Kultúra

Kedden, június 18-án a minden év októberében megrendezendő Székelyföld Napok kapcsán tartottak megbeszélést Kézdivásárhelyen. A Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársai szerettek volna többet megtudni a helyi (kézdivásárhelyi), illetve a felső-háromszéki községek kulturális helyzetéről, illetve gondjairól.

Hirdetés
Hirdetés

Imreh-Marton István, a művelődési központ vezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd bizalmukat megköszönve hangsúlyozta, hogy az általa vezetett intézmény kiemelt céljai a szakmai együttműködés, a közművelődés területén tevékenykedők segítése, valamint kapcsolathálózat kialakítása környékbeli és már régióbeli szervezőkkel. A találkozón résztvevő képviselők (Bereck, Torja, Gelence, Kézdiszentkereszt, Esztelnek, Csernáton, Kézdivásárhely) közös célkitűzése a helyi kultúra megőrzése, továbbadása az utókor számára, ehhez viszont olyan szakmai utánpótlás nevelése szükséges, mely mozgatórugóként, összetartó erőként szolgál a jövőben.

A jelenlevők elmondták, a közönség érdeklődése műfajfüggő. Vannak előadások, ahol 200–300 közöttire tehető az érdeklődők száma, van ugyanakkor olyan rendezvény is, amelyre csak negyvenen kíváncsiak. A művelődési központ segítségével próbálnak olyan stratégiákat kidolgozni, amelyek segítséget nyújthatnak különböző generációk megszólításához. Néptáncban, illetve színjátszásban látják a jövőt, a monotonitás megszakítása érdekében szívesen tanulnának vendégoktatóktól, szerveznének táncházakat, mutatkoznának be egymás közönsége előtt, hangzott el a találkozón. Virág Endre néptáncoktató, koreográfus felajánlotta segítségét, hangsúlyozva azt, hogy pozitív példa hiányában egy táncház-hagyomány kialakítása nehézkesnek tűnhet. Fontos az élő beszéd és a személyes kapcsolatok, amelyek közösségépítő jelleggel bírnak.

Imreh-Marton István intézményvezető nem csak táncban, de közösségépítésben is gondolkodik. Beszámolt az intézmény szervezésében hamarosan Csernátonban megrendezendő Mozsika népzenei, illetve a borospataki néptánc-műhelymunkákról is, amelyek fejlődési lehetőségként szolgálnak a részvevőknek.

Tegnap az erdővidéki művelődésszervezőkkel találkoztak a művelődési Központ munkatársai.

(A Kovászna Megyei Művelődési Központ közleménye)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük