Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az év legnagyobb sporteseménye kezdődik

Az év legnagyobb sporteseménye kezdődik Sport

Ma kezdődik Minszkben a II. Európa Játékok, a kontinens idei legnagyobb multisport eseménye. A versenysorozat június 30-ig tart, 15 sportág 200 számában 50 ország több mint 4000 sportolója, köztük 122 magyar és 123 romániai indul. Többek között a sepsiszentgyörgyi Incze Krisztáért szurkolhatunk, aki reményeink szerint éremmel tér haza.

Hirdetés
Hirdetés

A minszki Európa Játékok nyolc sportágban része az olimpiai kvalifikációs időszaknak, négy sportág esetében pedig közvetlenül tokiói kvótákhoz lehet jutni. Az eredeti terv szerint a 15 sportág közül négy egyben az idei Európa-bajnokságot is jelentette volna, de ez végül csak a férfi ökölvívók és a cselgáncsozók esetében lesz érvényes, míg a gyorsasági kajak-kenuban és tollaslabdában nem kap kontinensbajnoki státuszt. Nyolc sportágban – íjászatban, tollaslabdában, atlétikában, sportlövészetben, karatéban, kerékpárban, cselgáncsban és asztaliteniszben – a versenyek részei a jövő évi, tokiói olimpia kvalifikációs sorozatának. A magyarok egyedül strandlabdarúgásban nem lesznek érdekeltek a fehérorosz fővárosban.

A fehéroroszországi multisport-eseményen ötven ország mintegy négyezer sportolója vesz részt, 15 sportág 200 versenyszámában hirdetnek győztest. Az olimpiai ezüstérmes dzsúdós, Ungvári Miklós viszi majd a magyar zászlót a minszki Európa Játékok ma 20 órakor kezdődő megnyitóján, a Dinamo Stadionban. Magyarországot 14 sportágban 122, Romániát 15 sportágban 123 sportoló képviseli, mindkét delegáció tekintélyes létszámmal büszkélkedhet, ha tekintetbe vesszük, hogy a legnagyobb küldöttség, a franciáké 281 főből áll, míg az oroszok 225, a fehéroroszok pedig 221 sportolót küldnek harcba. A román válogatottak némelyikében magyar nemzetiségűek is helyet kaptak, köztük a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta Tünde birkózó, az áprilisi, bukaresti Európa-bajnokság ezüstérmese.

A fehérorosz fővárosban a kosárlabda 3×3-as változatában, tollaslabdában, gyorsasági kajak-kenuban, tornában (benne ritmikus gimnasztikában, aerobikban és gumiasztalban), karatéban, sportlövészetben, íjászatban, strandlabdarúgásban, kerékpárban (országútiban és pályán), szambóban, asztaliteniszben, atlétikában, ökölvívásban, cselgáncsban és birkózásban avatnak bajnokokat.

Négy év múlva várhatóan Krakkó és környéke lesz az Európa Játékok rendezője, a lengyelek ugyanis az egyetlen pályázók a 2023-as eseményre. A végleges döntés Minszkben születik majd meg szombaton, az Európai Olimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlésén.

Az első Európa Játékokon, négy éve, Bakuban húsz érmet szerzett a magyar csapat, amely nyolc első, négy második és nyolc harmadik helyezéssel az éremtáblázat 11. helyén zárt. Románia 12 érmet – 3 aranyat, 5 ezüstöt és 4 bronzot – nyert. Akkor a házigazda azerieket megelőzve Oroszország végzett az élen 78 arany-, 40 ezüst- és 45 bronzéremmel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük