Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tisztelgés Veress Dániel előtt

Tisztelgés Veress Dániel előtt Kultúra

Veress Dániel Vékára tett mécses címet viselő esszéfüzérét pénteken mutatták be a sepsiszentgyörgyi LibriM Könyvudvarban Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében.

Hirdetés
Hirdetés

A két szervező intézmény 2018 óta az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában gondolat jegyében híres erdélyi és háromszéki magyarok műveit, életútjait mutatja be. Céljuk – a szellemi hagyaték megőrzése mellett – a dokumentálás és kulturális hagyatékunk átörökítése. Bod Péter történetíró, kartográfus, Szabó Kati tornászcsillag és Egyed Ákos történész mellett immáron Veress Dániel (1929–2002) erdélyi magyar író, drámaíró, irodalomtörténész és kritikus emléke előtt is kiadvánnyal tisztelegnek.

A 16–18. századi erdélyi magyar kortörténet- és emlékírások időrendi áttekintését, jellegtanát, jelentősebb képviselőinek életrajzát és szellemi arcképvázlatát bemutató kötetből Nemes Levente színész, nyugalmazott színházigazgató olvasott fel. Tamás Sándor megyetanácselnök köszöntötte a szerző családtagjait és az egybegyűlteket, Kiss Jenő nyugalmazott könyvtárigazgató (képünkön) a kötet méltatásán túl a szerző társadalmi körülményeiről is beszélt, a kommunizmus éveiben vitapartner nélkül maradt szerzőt a magányukban is jelentőset alkotó sorstársaihoz, Fábián Ernőhöz és Gazda Józsefhez és a szerényebb, de sepsiszentgyörgyieknek megkerülhetetlen életművet hátrahagyó Sombori Sándorhoz hasonlította.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük