Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Thai képzőművészet a Lábasházban

Thai képzőművészet a Lábasházban Kultúra

Egy fiatal thaiföldi művész, a 24 éves Mettrai Ponchomporn Lábasházban megrendezett kiállításával vette kezdetét az idei, 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé eseménysorozata Szentgyörgyön.

Hirdetés
Hirdetés

A művek „koncepciója és gondolatvilága egyszerre közvetít világos üzenetet, ugyanakkor megragadja tekintetünket az árnyalatnyi hangulat- és ritmusváltások által” – taglalta a szerda délutáni tárlatnyitón Vargha Fruzsina művészettörténész. A 6. biennálé fődíjasa „a káosz struktúráját” igyekezett megragadni, a két évvel ezelőtti kiírás szerint ugyanis ez volt a verseny hívószava, ugyanakkor azokat a szakmai tendenciákat volt hivatott bemutatni, amelyekre a kísérletezés, a határok átlépése, az esztétikai normák újraértelmezése vagy a korábbi hierarchiák lebontása a jellemző.

A kiállítást Bartha Zonga, a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa nyitotta meg, kiemelve, hogy a művészetek hozzátartoznak bármely nemzet teljes életéhez. Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora röviden mutatta be a digitális művészetben is otthonosan mozgó alkotót, aki friss egyetemi végzősként már számos nemzetközi képzőművészeti díj birtokosa. Az utóbbi négy-öt év terméséből összeállított, többféle technikával (szitanyomat, aquatinta, metszet, Chine-collé) készült művek a thaiföldi oktatási rendszernek tartanak tükröt, az uniformizálódásról, a kitörésvágyról, az individuum szabadságigényéről beszélnek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük