Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tavaly is (sokat) adtak a műtárgyakra

Tavaly is (sokat) adtak a műtárgyakra Kultúra

Az elmúlt esztendőben a romániai nyilvános árveréseken meghirdetett műtárgyak (festmények, szobrok stb.) legértékesebbjeinek átlagos eladási ára 116 ezer euró volt, míg tavalyelőtt a tíz elsőnél 119 ezer euró volt az átlag. Az árverésre bocsátott és új gazdára talált művészi alkotások, egyéb értéktárgyak darabszámát és összértékét tekintve azonban 2020 a nyerő 2019-cel szemben.

Hirdetés
Hirdetés

Az Artmark Ház által tavaly márciusban árverésre kiírt román műalkotások közül Nicolae Grigorescu (1838-1907) egyik parasztlányos festménye (több van ilyen) kelt el a legdrágábban, a vevő 220 ezer eurót adott érte. Második helyre Stefan Luchian (1868-1916) csendélet-festménye került, a jól ismert fehér és piros „szekfüves kancsó”, amely 125 ezer euróért cserélt gazdát. Harmadik Nicolae Tonitza (1886-1940) Irina c. festménye 120 ezer euróval. A negyedik helyezett nem műalkotás, hanem gyűjtőknek is való Richard Mille RM030 karóra (titán és rózsaszínű aranyötvözet) 112 500 eurós árral. Az ötödik helyet jelenkori román festőművész foglalja el, Adrian Ghenie (sz. 1977), mégpedig egy cím nélküli alkotásával (Memory-sorozat), 110 ezer eurós eladási árral. Az első tízbe három Grigorescu-festmény került, ő továbbra is a legnépszerűbb.

Az Artmark legpörgősebb árverése cím külföldi alkotó nevéhez fűződik, a francia Antoine de Saint-Exupery (1900-1944) „Kis herceg” című 9 részes litográfiáját (kőnyomat) 13 perc 8 másodperc alatt, 43 lépésben adták el, a folyamatos „túllicitálások” miatt. Ebből a szempontból második helyre került a Nicolae Ceausescu (1918-1989) ex-diktátor sakk-készlete, amelyet 16 perc 25 másodpercig tartó árverésen adtak el, 42 „kiáltás” után! A különleges – a szokásosnál nagyobb méretű – asztali sakk készítője székelyföldi születésű, tavaly elhunyt aradi fafaragó mester, aki sokat dolgozott a bukaresti Nép Háza (Casa Poporului) belső fadíszítéseinek elkészítésénél is. A következő három helyet Adrian Ghenie művei foglalják el, köztük a már említett Memory-sorozat „Untitled” (cím nélküli) része. A román alkotók műveinek külföldi árverésein szintén a nagybányai Ghenie a legsikeresebb, a The Lidless Eye c. festményéért (átszámítva) 5 039 990 eurót fizettek!
Az Artmark által árverésre kiírt fényképek közül tavaly a Constantin Brancusi (1876-1957) világhírű szobrászművész két fotója került az élre, egyikért 16 ezer, a másikért 14 ezer eurót fizettek. Az első 1908-ban készült, Renée Francon bárónőt ábrázolja, a másikon voltaképpen a szobrászművész látható, Polaire (Sarki) kutyájával együtt – a fotót Man Ray készítette.

A koronavírus-járvány miatt az említett árverések zöme interneten (online) zajlott.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük