Felhívás!

Börtönnel büntetik ezentúl a cigányellenességet Romániában

Börtönnel büntetik ezentúl a cigányellenességet Romániában Románia

Börtönnel büntetik a cigányellenes megnyilvánulásokat ezentúl Romániában, miután Klaus Iohannis államfő hétfőn kihirdette a tavaly decemberben elfogadott törvényt.

A törvénytervezetet közösen terjesztette elő a Szociáldemokrata Párt (PSD) 16, a kisebbségi frakció 7, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) egy-egy törvényhozója.

Indoklásuk szerint a romákkal szembeni előítéletek, a közösség megbélyegzése és kirekesztése, a kettős mérce alkalmazása szükségessé teszi, hogy az – idegengyűlölet büntetéséről szóló – általános rendelkezéseken kívül a cigánysággal szembeni gyűlöletkeltés visszaszorítására és megelőzésére külön jogszabályt hozzanak.

A törvény alapján cigányellenesnek – a romák elleni gyűlölködésnek – minősül minden olyan fizikai vagy szóbeli megnyilvánulás, amely a romák, a roma közösségi és egyházi intézmények, roma vezetők, roma civil szervezetek, roma hagyományok vagy a romani (cigány) nyelv ellen irányul.

A most kihirdetett törvény értelmében Romániában ezentúl három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják a romaellenes megnyilvánulásokat és a romaellenes jelképek nyilvános terjesztését, illetve háromtól tíz évig terjedő börtönnel a romaellenes szervezetek létrehozását vagy azok pénzelését. A törvény büntetlenséget biztosít azoknak, akik elkövették ugyan ezeket a bűncselekményeket, de – még a hatósági leleplezés előtt – feljelentik a romaellenes szervezkedés többi résztvevőjét.

A cigányellenesség büntetéséről szóló törvény szinte szó szerint megegyezik azzal a jogszabállyal, amelyet a zsidóellenesség büntetéséről fogadott el Románia 2018 nyarán. A cigányellenesség büntetéséről szóló jogszabályt nagy többséggel – egyetlen ellenszavazat, és 20 tartózkodás mellett – szavazta meg tavaly december 15-én a bukaresti képviselőház.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. január 5., 9:55
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Köszönjük többek között az rmdsz-nek. Jelenleg két kedvezményezett népcsoport van, persze egyik sem a magyar de még nem is a román. Hol vannak a jogvédők, hol van az unió, hol vannak a korrekt újságírók hogy senki sem kiállt diszkriminációt. Remélem akik az rmdsz-re szavaztak most verik a fejük a falba.

 • User
  Dátum: 2021. január 5., 9:01
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Nekik aztan minden joguk megvan ! Meg az is hogy ne dolgozzanak,az allam ugyis oket elteti! Pofazni a jogukrol azt udna,dolgozni,adozni,minek?
  A magyart meg szidhatjak,bozgorozgassak,az nem baj. Dolgozz adozz,eltesd a romasagot !

  • User
   Dátum: 2021. január 5., 10:01
   ÉRTÉKELÉS: 14

   Mit reméltél az rémedesztől?Már 31 éve ezt csinálják!Ott vannak a polcon,a csolány biztosított,a bő mellény detto,Kell még valami?Nem ,nem nekünk…nekik!

 • User
  Dátum: 2021. január 5., 9:31
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Bravo!! Es az erdekvedelminek eszebe sem jutott , hogy megvetozza , mindaddig , amig a tobbi kisebbseg is nem kerul hasonlo banasmodra , torveny altal???Pedig jo alkalom lett volna csak hat a ciganysag konnyebben manipulalhato valasztasokkor. Koszonjuk RMDSZ!!!

 • User
  Dátum: 2021. január 5., 9:27
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Helyes, de a magyarellenességet is börtönnel kellene súlytani, Banciu úrnak sem ártana 3 hónap vakáció. Az interneten, román oldalakon, magyar vonatkozású híreknél, a hozzászólás szekcióban miket írnak, ha csak háziőrizetbe kerülnének az illetők, akkor is megbénulna az ország. Szép napot!

  • User
   Dátum: 2021. január 5., 13:54
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Ha nem lenne pozitív diszkrimináció, az összes kisebbség el lenne nyomva, beleértve a magyart is. A románok egy része pont ezt az érvet hozza fel, amikor magyar “plusz” jogokról van szó.

 • User
  Dátum: 2021. január 7., 14:08
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ha egy normális országban élnénk, vagy legalább az RMDSZ a parlamentbe tette volna a dolgát, akkor ez a törvény nem a cigányellenességről szólna hanem a kisebbségekről vagyis minden kisebbségről: etnikai-, faji-, vallási-, nemi-kisebbségekről, stb… Véleményen szerint ebben a formában ez a törvény minden kisebbséggel szembe diszkriminativ… Vajon hol van most a sok jogvédő civil szervezet?

 • User
  Dátum: 2021. január 7., 15:37
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Azt is börtönbe küldik aki megnézi a Romazuri francia filmet? Mert ott ilyenek hangzanak el ,hogy ,ezután nem koldulunk ,nem lopunk hanem dolgozunk ,tanulunk.Hogy tiszta legyen a kép és tévedés ne legyenezt egy francia mondta!!!! a naccsaládnak akik melléjük költöztek aztán betolakodtak a házukba.Főszerepben Christian Clavier.

 • User
  Dátum: 2021. január 7., 17:15
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Akkor hogy van az ,hogy a liberális demokráciában a véleményszabadság határtalan.Hát persze hogy az ,a börtönbüntetés az már korlátozott!