Felhívás!

Szórakoztató zene felsőfokon

Szórakoztató zene felsőfokon Kultúra

Pénteken a kézdivásárhelyi Borudvarban mutatkozott be a közönségnek a Borvilági projekt. Orbán Ferenc zeneszerző, gitáros, énekes, zenekarvezetővel a remek hangulatú koncert előtt beszélgettünk.
A funk-, jazz-, pop-, folk-, reggeae-elemeket felvonultató zenéről Orbán Ferenc lapunknak elmondta, tudatosan szórakoztató zenét játszanak. „Az Evilágival eddig inkább elgondolkodtató produkciókat hoztunk létre, ám hiányzott ez a fajta muzsikálás, amelybe belefér, hogy az emberek beszélgetnek koncert közben, vagy éppen táncolnak.”
A Borvilági névről így nyilatkozott: „Két évvel ezelőtt, amikor Gábor Szabolcs barátommal a Pilinszky-műsort újítottuk fel, a repertoárban volt egy Bordalok című vers, és mondhatni, ez a cím a projekt bölcsője. Arra gondoltam, mi lenne, ha a bor témáját próbálnánk meg körbejárni dalok által. Fellapoztam a klasszikus magyar irodalmat, hadd lám, a témában írt versek alkotásra késztetnek-e. És hál’ istennek rábukkantam néhány versre, amelyek beindították a zenei alkotást, és pár népdalfeldolgozással kibővítve megszületett az a dalcsokor, amelyet ősztől bemutatunk a közönségnek.
A zenekar nemrég a Székelyudvarhelyen rendezett X. Drámafesztiválon, egy zártkörű borkóstolón mutatta be a dalokat, ezt követte a pénteki koncert a Borudvarban. „Kézdivásárhelyi fellépésünk a nyilvános premier. Folynak a tárgyalások további koncertekről, ami biztos: október 11-én hazai pályán, Sepsiszentgyörgyön adjuk elő dalainkat”.
A korábbi projektekhez képest ezúttal a munkamódszer is változott. „Az Evilági idestova hétéves történetében formabontók leszünk a Borvilági tekintetében. Eddig a dalok mindig felvételre készültek, utána állt össze a csapat, és a dalokat újrahangszereltük, átértelmeztük, hogy élőben is megszólaltassuk. Most fordítunk a bevett szokásunkon: előbb koncerten játsszuk a dalokat, és amikor úgy érezzük, hogy a produkció beérett a felvételre – leghamarabb jövő év elején –, hozzálátunk a dalok rögzítéséhez.
A dalszerző-előadót a szakma krémjét képező zenésztársak segítik. „Ezek a zenészek minden tekintetben nagyon jók, ami szükséges ahhoz, hogy ezeket az álmokat hatékonyan valósíthassuk meg. Amellett, hogy saját hangszerükön kiválóan játszanak és tájékozódnak, átlátják a teljes történetet, képesek csapatban gondolkodni. Hasonlóképpen fontos az is, hogy jó barátok is vagyunk, nem csak akkor járunk össze, amikor zenéről van szó. Az idők során az Evilágiban jelentek meg, illetve maradtak el zenésztársak, azonban ők azok, akik a kezdetektől az ügy mellett állnak, a 2011-es, első Evilági-lemezen is játszanak.”
Azt is tisztáztuk, a különböző zenekarnevek milyen produkciót takarnak. „Az Evilágival sokféle témához nyúltunk, sokféle muzsikát játszottunk, sokféle lemezt, illetve műsort készítettünk. Elérkezett az idő, hogy szétválasszuk az irányokat: Evilági néven a családi, illetve irodalmibb jellegű dolgokat adjuk elő, a gyerekprodukciók Mozsikácska, míg a szórakoztatóbb dolgaink Borvilági néven jelennek meg, ahogy az evilagi.hu honlapunkon is látható”, summázott.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.