Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szerzői est a könyvtárban

Szerzői est a könyvtárban Kultúra

Április 14-én, pénteken 18 órától, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében André Ferenc és Horváth Benji költők mutatják be új verskötetüket, rendhagyó szerzői est keretében. A szerzőkkel Dálnoky Réka dramaturg beszélget.

Hirdetés
Hirdetés

A könyvbemutatót a két költő koncertje követi, amelynek során versek, slamek, beatek hangzanak el.

A bemutatásra kerülő kötetekről:

André Ferenc: kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról (Jelenkor, Budapest, 2023.)
„André Ferenc olyan könnyedséggel és erővel egyesíti a lírai hagyomány igen távoli irányait, ahogy a hurrikán kap fel városokat, fenyveseket, ovis csoportot, üvegcserepet, éticsigát, Arany Jánost.” (Simon Márton)

Horváth Benji: emlékmű a jövőnek (Jelenkor, Budapest, 2022.)
„Ha olyan időkben élsz, kedves olvasó, amikor a lady biztonságát az égvilágon semmi nem szavatolja, és hajlamos vagy félelemként letudni minden érzésedet, jó, ha ez a kötet a kezed ügyében van. Olvashatod ugyan benne, hogy minden okod megvan a félelemre, ennek mégis iszonyú sok árnyalata van: némelyik kimondottan vicces („egyelőre mindenki jót akar” vagy „Nárcisznak pánikrohama van”), némelyik zsivány („azért vagyunk a világon, hogy / valahol legyünk”), másmelyik meg azt mondatja: „te vagy a hibás, uram”. Ha pedig kihaltál, megvigasztal a hús, a bolond, a hold, a gyermek, a madár, a gyökér és a víz.” (Selyem Zsuzsa)

André Ferenc (1992, Csíkszereda): költő, slammer, műfordító, a marosvásárhelyi Látó folyóirat szerkesztője. Az elmúlt tíz évben több mint 200 irodalmi és slam poetry rendezvényen lépett fel itthon és külföldön. Rendszeresen foglalkozik tehetséggondozással, irodalmi műhelyeket vezet magyar és román nyelven. A korábban Bretter Györgyről, jelenleg Bréda Ferencről elnevezett kolozsvári irodalmi kör elnöke 2014 és 2018 között. 2016 és 2019 között a Helikon folyóirat szerkesztője volt. A Hervay Könyvek és a hmm füzetek sorozatok szerkesztője. A Beatwándor audio-vizuális költészeti formáció tagja. 2014-ben megnyerte az első erdélyi slam poetry bajnokságot, azóta számos irodalmi díjjal tüntették ki. 2021-ben elnyerte a MasterCard Alkotótárs ösztöndíjat, valamint a Pestext fesztivál szakmai díját. Frissen jelent meg kötete a Jelenkor kiadónál, kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról címmel.

Horváth Benji (1988, Marosvásárhely): Csiki László-díjas költő, író, fordító, slammer, énekes, Kolozsváron él. A kolozsvári Helikon folyóirat, valamint az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetsége Hervay Könyvek sorozatának szerkesztője. 2005 óta publikál, 2014 óta foglalkozik rendezvényszervezéssel, tehetséggondozással. A Beatwándor audio-vizuális költészeti formáció énekese. Kötetei: A cseplini díva, 2009; Beatcore, 2015; az amnézia útja, 2016; A Dicsőséges Európa, 2018; emlékmű a jövőnek, 2022.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük