Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szerelmi háromszög

Szerelmi háromszög Kultúra

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet 2016 januárjában elindított vetítés-sorozata folytatódik Sepsiszentgyörgyön is: a korszak legjobb első világháborús témájú filmjét, Ráthonyi Ákos Sarajevóját holnap 18 órától vetítik a Művész moziban.

Az intézet ezzel a sorozattal emlékezik meg arról, hogy 120 éve vetítették az első filmet Budapesten, illetve megnyílt az első mozi, és nem utolsó sorban, hogy a millenniumi ünnepségek alkalmával készült el az első mozgókép Magyarországon. A Sarajevo az 1945 előtti filmgyártás egyik kakukktojása, hiszen meglepően bátran és igényesen nyúl a kor meglehetősen kényes témájához az I. világháború előtti Nagy-Magyarország rendkívül sokszínű, különböző népeinek forgatagával, feszültségeinek, előítéleteinek, gyanakvásainak bemutatásával.

Ebből fakadó érdekessége, hogy a filmbeli karakterek nemzetköziek, miután Európa különböző népeit jelenítik meg, mégis mindenki magyarul beszél, és nyelvileg tökéletesen megértik egymást (a forgatókönyvíró és a rendező sem érezte szükségét annak, hogy a jobb jellemábrázolás érdekében a karakterek saját nyelvükön szólaljanak meg). A filmtörténészek tematikájában és világnézetében a Casablancához hasonlítják, és annak elődjeként emlegetik: a szerelmi háromszögben az elhagyott férfi segít a szerelmes párnak hazajutni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük