Felhívás!

Zúzzák a régit, adják az újat

Zúzzák a régit, adják az újat Gazdaság

Elrajtolt az idei roncsautó- és a roncsautóplusz-program, amely révén magán- és jogi személyek egyaránt kedvezményesen vásárolhatnak új autót. A márkakereskedők hetek óta készültek erre, hiszen sok ügyfelük már korábban kiválasztotta, milyen új autót akar vásárolni.

A sepsiszentgyörgyi Novotech márkakereskedés értékesítője, Molnár Attila szerint a hazai autópiac februártól felélénkült, hiszen miután eltörölték a környezetvédelmi bélyegilletéket, sokan eladták régi autójukat, és meg sem várták a roncsautó-programot, vettek egy újat. A szakember szerint az elmúlt években főként a cégek éltek a roncsprogram kedvezményeivel, az ügyfelek 70 százaléka jogi személy volt, akik újra cserélték régi autóparkjukat. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján idén az eddiginél több magánszemély szeretne élni a lehetőséggel. A márkakereskedésekben érdeklődő cégek többsége 15.000 euró fölötti, prémium kategóriás autókat vásárolna, míg a magánszemélyek a legtöbb 10.000 eurós középkategóriás járművek iránt érdeklődnek, mondta Molnár Attila.

A szakember szerint sokan vannak, akik megszabadulnának régi autójuktól, de nem akarnak újat vásárolni, inkább eladnák másnak az értékjegyet. Az autókereskedés próbál közvetíteni az értékjegyet eladók és esetleges vásárlók között. A sepsiszentgyörgyi Ariadne Impex ócskavas-telep tulajdonosa, Pozna Dávid is megerősítette: rendkívül nagy az érdeklődés a roncsprogram iránt, péntektől keddig már több mint 30 régi járművet vettek át és zúztak be. Ügyfeleik többsége meg akar szabadulni idős autójától, de nem akar vagy inkább nem tud újat vásárolni, ezért eladja az értékjegyet. Úgy tűnik azonban, egyelőre nagyobb a kínálat, mint a kereslet, értesülésünk szerint az új autót vásárlók 1000-2000 lejt adnak egy 6500 lejt érő értékjegyért.

A roncsprogramba való beiratkozáshoz először az autókereskedőt kell felkeresni, amely elbírálja az igénylést, és ad egy igazolást (notă de acceptare), amelynek birtokában az ócskavas-telepen le lehet adni a nyolc évesnél idősebb járművet. Az onnan kapott bezúzási bizonylattal (certificat de distrugere) ki kell íratni forgalomból a járművet, majd ezután vissza lehet térni az autókereskedőhöz, és lezárni a folyamatot. Nagyon fontos viszont, hogy mindezt a beiratkozástól számítva legtöbb 30 napon belül el kell intézni.

A szűkös határidőhöz igazodnia kellett a Kovászna Megyei Gépjármű-bejegyzési Közszolgálatnak is, ezért hétfőtől naponta 8.45 és 10.45 között, előjegyzés nélkül, külön ügyfélablaknál fogadják azokat, akik részt vesznek a roncsprogramban, és töröltetni akarják a nyilvántartásból régi autójukat. A háromszéki prefektúra tájékoztatása szerint azért volt szükség a külön programra, mert online előjegyzés esetén jelenleg egy hónapra adnak időpontot, viszont így a roncsautó programban résztvevők kifutnának a szoros határidőből.

A környezetvédelmi minisztérium idén 180 millió lejt szán a roncsautó-, és 45 millió lejt a roncsautóplusz-programra. Nincs külön pénzkeret leosztva a megyéknek, így a program december 15-ig tart ugyan, de hamarabb is befejeződhet, ha elfogy az erre szánt keret. Idén is 6500 lejt adnak egy lecserélt régi autóért, de akik hibridautót vásárolnak, 4500 eurós támogatásban részesülnek, amelyhez hozzáadódik a régi autó leadásából származó 6500 lejes értékjegy. A roncsautóplusz-programban pedig 10.000 eurós támogatást kapnak azok, akik száz százalékban elektromos autót kívánnak vásárolni, és ehhez is hozzátehető a régi jármű leadásakor járó 6500 lejes értékjegy. Idén a károsanyag-kibocsátás függvényében küszöböket is előír a program, így legtöbb 130 g/km-es széndioxid kibocsátású új autót lehet vásárolni az értékjeggyel.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.