Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szeptemberben folytatják

Szeptemberben folytatják Kultúra

A Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola még a „karanténidőszak” derekán gondolt arra, hogy a gyerekek számára jó lenne lehetőséget teremteni arra, hogy kitörjenek a bezártságból. Gáj Nándor igazgató egy online vetélkedőben látta meg a lehetőséget, ezt váltotta valóra Kolumbán Hanna grafikus és Nagy Tünde projektmenedzser. Ők találták ki a Napkirályt, aki különböző kapukon átlépve, próbák elé állítja a gyerekeket. Az alábbiakban az általuk készített beszámolót olvashatják a Napkirály által meghirdetett május és június között lezajlott versenyről.

„Az 5 és 13 évesek számára hirdetett versenyünk célja a kreativitás, a kézügyesség, a belső képalkotás és a szövegértés fejlesztése, valamint a játékos, kalandos tanulás, a művészetek és népmesék varázslatos, bölcsességekkel teli világának feltárása, ugyanakkor a gyermekművészet támogatása.

A Napkirály által meghirdetett hét próbára több művészeti ágban alkottak a jelentkezők, hangszert barkácsoltak, festettek, szobrászkodtak, kollázst készítettek, mondókákat költöttek, gyermekkorukról meséltek, cipót sütöttek és festményeket keltettek életre. Volt olyan kapu, amelyen 45-en léptek be, azonban a hetedik próbáig hajszálpontosan 25 bátor legény és kisasszony jutott el.

A kis alkotók megtanultak a hangokra figyelni, a színekből csodamadarat varázsolni, ezenkívül képzőművészeti alkotásokban elrejtőzni, gyurmából állatokat formázni és anyával hamuban sült pogácsát készíteni.

Hirdetés
Hirdetés

A beérkező levelekre minden gyerek személyre szóló választ kapott a Napkirálytól, hisz az alkotások is ennyire személyre voltak szabva. Bámulatos, ahogyan reagáltak a jelen történéseire, problémáira, többek között az „Ici-pici kicsi vírus” varázsigével indultak megmenteni a világot, vagy meleget hoztak Melegországból, hogy hevítsék a házakat, ne kelljen kivágni fát, ezzel óvnák a természetet.
A verseny egyik számában jelmondatokat kellett írni: „Szeretet nélkül értelmetlen az élet””, „Ha valaki gazdag, nem szabadna a szegényeket szenvedtetnie”, „A szolga is megérdemli a meleget!”, „Miért nem ugyanolyan mindenkinek a sorsa?”, „Akinek nincs család, szeretet és béke, annak nincs mit tennie”, „A barátság fontosabb, mint a pénz”.

Több gyerek jelezte, hogy jó érzés volt önmaguktól létrehozni valami érdekeset. Alkotásban, bizalomban, kitartásban, fantáziában erősödtek meg. Örömöt, huncutságot, színes világot, számukra felejthetetlen leveleket vittek magukkal és jó élményekkel gyarapodtak. A szülőktől is nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, kiemelték az együtt töltött minőségi időt és egymásra hangolódást, ők is gyermeki lelkesedéssel élték meg az alkotási folyamatokat.

Az alkotások nagy része megtekinthető a Meseműhely – Művészeti és Népiskola Facebook-oldalon. A magyar változat sikerén felbuzdulva elindult a projekt román nyelvű változata is, Lumea Basmelor – Atelier de poveste néven, amelybe 7 mesét válogattunk össze Petre Ispirescutól, természetesen hasonló művészeti feladatokkal, a magyar változat folytatása pedig szeptemberre várható!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük