Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Százegyszer léptek színpadra

Százegyszer léptek színpadra Kultúra

Számtalan kiszállás, több nemzetközi turné, jó pár színvonalas rendezvény, és két új bemutató is színesítette a Háromszék Táncegyüttes 2018/2019-es évadját. Az elmúlt tíz hónap során összesen 101 alkalommal állt színpadra a társulat, melyek közül húsz esetben az ország határain túl is népszerűsítette az erdélyi folklór, népi hagyományaink sokszínűségét.

Hirdetés
Hirdetés

Öt év, nyolc táncszínházi produkció, valamint két gyermekelőadás premierje után, tavaly szeptember közepén, az évad első bemutatójaként ismét hagyományos folklórműsort állított színpadra az együttes. Az Ivácson László által rendezett Vágják az erdei utat… című produkció az első világháború néprajzi vonatkozásait dolgozza fel.

A Vágják az erdei utat… című folklórműsor sikerét igazolja, hogy a szeptemberi bemutató óta összesen 37 alkalommal játszotta a társulat, így határozottan az évad legsikeresebbnek mondható produkciójáról van szó. Ezt igazolja az is, hogy március 15-én, a nemzeti ünnep alkalmából a budapesti Magyarság Házában telt ház előtt, állótapssal üdvözölték az Ivácson László rendezte előadást.
A 2018/2019-es évad második bemutatójaként február 26-án újabb, gyerekeknek szánt produkciót mutatott be a Háromszék Táncegyüttes. A Világhírű Redever című táncjáték Molnár Szabolcs, Fazakas Misi és László Csaba alkotói szándékát foglalja össze. Az évad második felében 22 alkalommal tűzte műsorra az együttes. Nem utolsósorban egy májusi kiszállássorozat keretében a megye különböző településein élő közönséghez is sikerült eljuttatni.

A Háromszék Táncegyüttes a 2018/2019-es évadban összesen 101 alkalommal lépett színpadra, a két új bemutató mellett műsoron tartott produkciókkal is (AranyAsszonyok, Két kezem forgatta, szívem táncoltatta, Mundruc, Szerencsekrajcár). Ugyanakkor az évad során összesen 20 különböző határon túli településen lépett fel.

Fontos mérföldköve volt a Háromszék Táncegyüttes idei évadjának az immár 30. alkalommal megszervezett sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozó (NNT) is, amelyre november 9–10-én került sor. A rendezvény fő programsorának ez alkalommal rendhagyó módon a Sepsi Aréna adott otthont, ahol nemcsak a Kovászna megyei gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek mutatkozhattak be, hanem színpadra lépett a Magyar Állami Népi Együttes, gyermekkoncertet adott a Kolompos együttes, valamint ezúttal is több néprajzi tájegységről érkeztek hagyo­mány­őrző táncosok és zenészek. Mindezek mellett kézműves-foglalkozások és gyermekjátékok is színesítették a programkínálatot.

A nagy hagyománynak örvendő NNT keretében a Székelyföldi Legényesverseny ötödik kiadását is sikerült lebonyolítani, illetve egy jótékonysági koncertre is sor került, amelyet idős adatközlő zenészek megsegítésére szerveztek. A találkozó programjain 806 fellépő és további 137 meghívott működött közre, a közönség körében pedig összesen 2014 látogatónak örvendhettek.

A Háromszék Táncegyüttes színes és színvonalas tevékenységét az évad folyamán Kovászna Megye Tanácsának állandó támogatása mellett a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Communitas Alapítvány és Sepsiszentgyörgy Municípium Polgármesteri Hivatala támogatta pályázatok révén.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük