Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szálak és barátságok egy programban

Szálak és barátságok egy programban Kultúra

A budapesti Hagyományok Háza adott otthont az egyéves futamidejű nemzetközi, három ország partnerségéből álló Interweaving–Fonódások nevű Erasmus + kisléptékű partnerségek pályázat négynapos Képzők képzője programjának.

Hirdetés
Hirdetés

A Hagyományok Házában találkoztak október közepén Dánia, Norvégia és Magyarország kézműves szakemberei. A közös projekt célja, hogy a résztvevő felnőttoktatók olyan jó gyakorlatokat, oktatási tapasztalatokat, módszereket gyűjtsenek és teszteljenek, amelyek segítik a fogyatékkal élők integrációját.

Az eseménysorozat délelőttjén az ország minden tájáról érkező kosárfonók, kézműves szakemberek külföldi mesterektől tanulhattak új technikákat. A továbbképzésen szerzett módszertani ismereteikkel délután a résztvevők a délelőtt tanult tárgytípusokat, csillagot, virágot, halacskát, madarat, kéregtálcát taníthatták meg elkészíteni fogyatékkal élő társaiknak, párban dolgozva velük. A képzésen és az azt követő műhelymunkán naponta tizenkét kosárfonó és ugyanennyi sérült vett részt.

A projekt koordinátora és a hazai partnertalálkozó főszervezője a Hagyományok Háza néprajzos munkatársa, a szintén kosárfonó Legeza Márta, népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere volt. A programon közel negyven anyaországi kézműves szakember és hasonló számú fogyatékkal élő felnőtt vett részt.

A négy napot egy nagyszabású biatorbágyi rendezvény, a Fészek Csillag Alapítvány otthonában megrendezett Kosárfonó Élménynap követte, amin több mint 40 fogyatékkal élő, a korábbi napokon a Képzők képzője programon résztvevő 17 segítő önkéntes, 12 otthonos dolgozó, 4 külföldi vendég és a hazai csapat 2 tagja, vagyis több mint 70 fő vett részt.

A magyarországi találkozó a projekt egyik utolsó állomását képezte, hiszen a partnerek Dániában, Norvégiában is találkoztak már, hogy ottani szervezeteknél tartsanak műhelymunkákat a fogyatékkal élők számára, és tapasztalataikat megosszák egymással, valamint módszertani segédanyagokat készítsenek.

(Hagyományok Háza)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük