Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szabó Bernadette álma

Szabó Bernadette álma Kultúra

Nemrég mutatták be 8 fiatal erdélyi tervező ruhakölteményeit a Kontraszt nevet viselő divatbemutatón, amelynek a Park Hotel adott otthont, és amelyet az Artwise csapata szervezett. Többek között Szabó Bernadette sepsiszentgyörgyi fiatal lány kollekciója is színpadra került. Az eseményről, a divatról és kicsit saját magáról is mesélt nekünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Mesélj a kollekciódról, amelyet a Kontraszton mutathattál be!

– A végzős kollekcióm, az Accidentally került bemutatásra. A kollekció a hulladékhasznosításra épül, mivel számomra fontos a fenntarthatóság, az újrahasznosítás, illetve az is, hogy ne kelljen milliárdokat költeni a fast fashion ruházati cikkekre. Található a szettekben nyersanyag is, ez járult hozzá a használt és az új közötti kontraszt kiélesítéséhez, amely tökéletesen illett a bemutató tematikájához. A ruhák anyagaként az örök klasszikust, a farmert használtam.

– Hogyan jött az életedbe a divattervezés? Mivel foglalkozol jelenleg?

– Kiskorom óta kitartottam az elképzelésem mellett, miszerint divattervező leszek. Magazinokból vágtam ki az alakokat, átrajzoltam őket, nekik terveztem ruhát. Igyekeztem mindig jól öltözni az iskolában is, kísérleteztem. Hetedikesként vettem részt először szépségversenyen, azt követték a fotózások, bemutatók. A tizenegyedik osztályt a Plugor Sándor Művészeti Líceumban kezdtem, ott már tudatosan a tervezés felé vettem az irányt. Majd a kolozsvári Művészeti és Design egyetemre felvételiztem. Jelenleg egykori líceumomban tanítok festészetet. Szeretnék a közeljövőben újabb kollekciókat bemutatni, majd saját márkát építeni.

– Mit jelent számodra a divat?

– Művészeti ágazat, önkifejező eszköz, rengeteget elárul rólunk. Kifejezi hangulatunkat, társadalmi rangunkat, életstílusunkat stb. Számomra fontos, hogy megjelenésem egyedi legyen, habár szeretem az egyszerű darabokat, de mindig késztetést érzek rá, hogy feldobjam valamivel, a szépérzék határain belül. A divat egyébként szubjektív, a legfontosabb, hogy érezzük magunkat szépnek és magabiztosnak abban, amit viselünk.

– Mi számít trendinek idén ősszel és télen?

– A 2020-21-es őszi-téli divattrendjei meglehetősen sokszínűek. Régimódian romantikusnak írnám le. Visszatértek a buggyos, puffos ujjú blúzok, ruhák, kabátok. Egyre divatosabb a trapéznadrág, a maszkulin kabát, a válltömés. Ezek mind vagánysággal, lazasággal ötvözve. Az én kedvenc darabom a blézer, amely még a sportos szettet is feldobja. Színekben is lehetünk merészek, jöhetnek a vibráló színek, de ezeknél fontos hasonló árnyalattal párosítani. De válogathatunk a bézs különféle árnyalataiból, a földszínekből, amelyek örökzöldnek számítanak.

– Adj néhány tippet, hogyan legyünk divatosak!

– Az alakodhoz passzoló darabokat vásárolj, hiába tetszik az X, ha az Y jobban áll. Érezd jól magad abban, amit viselsz. Kísérletezz nyugodtan, csak az nem hibázik, aki nem próbálkozik. Nem kell túlzásokba esni. Követni érdemes a trendeket, de nem kell mindeniket beépíteni a gardróbunkba!

– Fast fashion, helyi tervezők ruhái vagy turkáló?

– Nekem a turkáló. Egyrészt kímélem a környezetet és a pénztárcámat, másrészt sokszor jobb a minőség. Ahogy én észrevettem, egy új, fast fashion darab 3 mosás után úgy fest, mintha turkáltuk volna. Hogy ha valami időtállóbbat szeretnék, persze akkor fizetek rá kicsit többet, de mindig felteszem a kérdést magamnak: megéri? Helyi tervezőktől megéri vásárolni, hiszen ők általában minőségi munkát adnak ki a kezükből, amelyben szívük-lelkük benne van. Tehát nem csak az adott terméket vásárlod meg, hanem az odafigyelést, munkát is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük