Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szintet léptek a magyarok

Szintet léptek a magyarok Sport

Magyarország fegyelmezett és okos játékkal 2–0-s győzelmet aratott Törökország felett a Nemzetek Ligája B divíziójában, ezzel megnyerte a 3. csoportot, és feljutott a legmagasabb osztályba. A magyar labdarúgó-válogatott nagyszerű évet zárt 2020-ban azáltal, hogy kijutott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra is.

Hirdetés
Hirdetés

A magyar válogatott számszerűen nyolc találkozójából ötöt megnyert, kétszer döntetlent játszott és mindössze egyszer kapott ki. Szintén szokatlan, hogy idén veretlen maradt idegenben, négy meccsen háromszor győzött egy döntetlen mellett. A teljesítmény értékét növeli, hogy valamennyi összecsapás tétmérkőzés volt, és hét esetben a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáján magasabban jegyzett csapattal kellett megküzdeni.

A sikerek részben a szerkezetváltással magyarázhatók. Marco Rossi szövetségi kapitány rögtön az első mérkőzésen áttért kedvenc, három belső védővel felálló hadrendjére, ami azonnali eredményt hozott. A stabil védekezést jól jellemzi, hogy a válogatott idén mindössze hat gólt kapott, négy találkozón egyet sem. Támadásban pedig csak egyetlen alkalommal maradt gólképtelen a nemzeti együttes, melynek színeiben kilencen is betaláltak, közülük Szoboszlai Dominik, Nikolics Nemanja és Kalmár Zsolt tudott duplázni. A gólok valószínűleg azért is oszlanak meg ennyire, mert a koronavírus-járvány miatt sokan csak egy-egy mérkőzésre tudtak a válogatott rendelkezésére állni.

Az előrelépés másik oka az új játékosok gyors beilleszkedése. Nego Loic, aki az izlandiak ellen az egyenlítő gólt szerezte, francia születésű, és egy szabályváltoztatásnak köszönhetően léphetett pályára magyar színekben. Könyves Norbert góllal debütált Szerbiában, a nemzeti együttesbe két és fél év után tért vissza Nikolics, aki kétszer is eredményes volt, valamint Szalai Attila a védelem alapemberévé nőtte ki magát úgy, hogy 2020 előtt mindössze egyszer játszott címeres mezben. A harmadik fontos tényező Szoboszlai Dominik látványos fejlődése. A Salzburg 20 éves támadó középpályása, akit az előző idényben az osztrák élvonal legjobbjának választottak, igazi vezére lett a válogatottnak, piaci értéke becslések szerint már meghaladja a 20 millió eurót.

Románia válogatottja úgy állt ki szerda este az észak-írek elleni zárómérkőzésen, hogy tudta, már biztosan nem esik ki a B-ligából, az UEFA ugyanis megajándékozta őket egy 3–0-s győzelemmel, mivel a norvégok nem tudtak megjelenni a vasárnapi NL-csoportmeccsen. Az így szerzett három ponttal biztossá vált, hogy már egy döntetlennel a vb-selejtezős sorsolás második kalapjába kerülhetnek – ha a 3-as csoportban a szerbek legyőzik az oroszokat, amit meg is tettek. A Rădoi-csapat teljesítménye egyáltalán nem volt meggyőző, mindössze Alexandru Maxim és a nagykárolyi Bikfalvi Erik becserélése pörgette fel a játékukat. Az FC Ural nagykárolyi gólzsákja lőtte az 1–1-ben végződő találkozó egyetlen román gólját. A 32 éves középpályásnak ez volt az első válogatottbeli gólja.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük