Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Sűrített magánytörténet

Sűrített magánytörténet Kultúra

A Tamási Áron Színház március 7-én 19 órától mutatja be Maria Wojtyszko kortárs lengyel szerző Sam, avagy felkészülés a családi életre című darabját. A Bocsárdi László által rendezett előadás koprodukció a helyi társulat és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves magiszteri színészhallgatói között.

Sam útkeresése 27 tablószerű jelenetből áll össze, amelynek mindegyike egy-egy sűrített magánytörténet. A szöveg ereje a hangnemében rejlik. Wojtyszko drámája nem egy didaktikus tanmese, ami történetfonalával megoldó kulcsokat szolgáltat a kamaszlét mindennapjainak visszatérő problémáira. Sokkal inkább egy zavarba ejtő látlelet a lengyel és a nyugati kultúra kaotikusságáról, ami a kamaszok irányvesztettségében is tetten érhető, akiknek sem a szülők, sem az oktatási rendszer, sem az egyház nem tud hiteles jövőképet adni.

Hirdetés
Hirdetés

A közösségből való kizárás a beavatási szertartás egyik bevett formája, amelyet sok törzsi nép napjainkig alkalmaz. A nyugati kultúrkörben is hasonló izolációs válságon mennek keresztül a serdülők, a különbség csupán annyi, hogy a közösségből való kizárás és a tulajdonképpeni beavatási szertartás nem szervezett és levezényelt, hanem véletlenszerű – pont ettől keserű és kezelhetetlen, kiszámíthatatlan a kimenetele, sok esetben tragédiához is vezet. Sam a történetben az összes tipikus serdülőkori válsághelyzetet megéli. Biztos iránytűi nincsenek, csupán képzelt barátja, a tudathasadásos hörcsög tanácsaira támaszkodhat.

A kortárs lengyel dráma magyar nyelvű ősbemutatójára március 7-én 19 órától kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. Az előadást márciusban még háromszor tűzi műsorára a színház: március 21-én, 22-én és 23-án 19 órától.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük