Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sorokba tördelt életek

Sorokba tördelt életek Kultúra

Tudósok, néprajzosok, művészek, lelkészek, írók, költők, sportolók hagyták magukat kitárulkozásra bírni Csinta Samu sepsiszentgyörgyi újságíró (fotónkon) által az elmúlt években. A több mint 160 életút-interjúból egy szűkmarkú válogatás jelent meg a Por alatt parázs – beszélgetések életről, világról című kötetben, mely a közelmúltban került a könyvesboltokba a Hármas Alapítvány és a H-Press Kiadó gondozásában.

Csinta Samu sokoldalúságát eddigi pályafutása során napilapszerkesztőként, sportújságíróként, életrajzíróként bizonyította. Most egy kötetbe és egy műfajba szorítva villantja fel e tematikai sokszínűséget különböző életpályákat magukénak tudó interjúalanyai által. Az öt fejezetre tagolt kötetben, illetve a 38 interjúban a megkérdezettek olyan témákról beszélnek, amelyek őt foglalkoztatták és foglalkoztatják: az írott szó ereje, a kisebbségi sors, a magyar-román együttélés (román személyiségek véleményét is érdemesnek találta beépíteni), a kollektív és egyéni sorsokba rovott Trianon, a hit, az élet és halál kérdései, művészet, alkotás, vagyis olyan dolgok, értékek és ezek változásai, amelyek előbb-utóbb minden ember életében hangsúlyt kapnak.

Hirdetés
Hirdetés

A kötetben erősen érvényesül a lokálpatriotizmus, nagyon sok háromszéki személyiség szerepel benne (Bogdán László, Farkas Árpád, Kató Béla, Bartos Károly, Dávid György, Jánó Mihály stb.), de az egyetemes magyar kultúra és tudomány megkerülhetetlen szereplői (Kányádi Sándor, Sebestyén Márta, Csókay András) sem maradhattak ki.

– Sokszor egyik interjú generálta a másikat, hiszen olyan kérdések vetődtek fel, amelyeket aztán mással is meg akartam beszélni. Olyan beszélgetéseken vagyok túl, amelyek az én életről, világról alkotott képemet is befolyásolták, személyes épülésemet is szolgálták – mondta a szerző lapunknak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások