Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Értéket mutatnak fel

Értéket mutatnak fel Kultúra

Évente pár alkalommal eljut Kézdivásárhelyre is a Tortoma Könyvkiadó saját kiadványaival, a céhes városbeli könyvbarátok között ismerős arcokat is felfedezett a kiadó igazgatója, Demeter László, aki múlt kedden moderátorként volt jelen a Vigadóban Tóth László könyvének bemutatóján (lásd múlt csütörtöki számunkban).

Ezt az alkalma ragadta meg arra, hogy a kiadó többi, az elmúlt hónapokban napvilágot látott kiadványáról is ejtsen pár szót. Három néprajzi kötettel bővült a kínálatuk az elmúlt év második felében, az egyik Harangozó Imre Napkeleti kalászat című könyve, a moldvai csángók gazdag múltját felvillantó népi énekek és imádságok gyűjteménye. A következő kötetben Halász Péter Az első csóktól az első gyermekig címmel a moldvai csángók párválasztási, udvarlási szokásain vezet végig, mindkét munka szomorú felhangja ennek a népcsoportnak a fokozatos hanyatlása, morzsolódása.

Hirdetés
Hirdetés

Természettudományok, mikológia és néprajz iránt érdeklődők számára is érdekességekkel szolgál Zsigmond Győző nagyszabású, Gombák a magyar néphagyományban – etnomikológiai tanulmányok című, gyönyörű kivitelezésű kötete. A magyar irodalommal foglalkozók közül sem mindenki ismeri Petőfi feleségének a verseit, a Megérdemelve vagy ártatlanul – Szendrey Júlia összes költeménye elemző tanulmányokkal című, Raffay Andrea szerkesztésében megjelent kötet ezt a hiányt pótolja.

A tavalyi év sikerkönyve lett a 100 erdővidéki recept több mint 100 erdővidéki háziasszony című receptgyűjtemény, amelynek különlegessége, hogy az ételekhez az azokat elkészítő nők arca társul. Végül a szerző 80. születésnapjára jelent meg egy igazán figyelemreméltó kötet, Benkő Mihály Őseink nyomában Ázsiában című könyve, amely több évtizedes kutatómunka eredményeit tárja az olvasók elé, és amelyből számos érdekességet tudhatunk meg a velünk rokonságot tartókról, többek között a Csodaszarvas legendájának általuk ismert változatát.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük