Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rögös út a csillagokig

Rögös út a csillagokig Kultúra

Alaposan kifaggatta a baróti közönség Borbáth Szilveszter vargyasi népdalénekest, a Duna televízió Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorának tavalyi nyertesét. Szilveszter kedden este édesanyjával, Borbáth-Fülöp Ildikóval együtt az Erdővidék Múzeumában zajló Tortoma Önképző Kör vendége volt.

Demeter Zoltán művelődésszervező kérdéseire válaszolva, Szilveszter édesanyja, aki fia első énektanára volt, először a kezdetekre emlékezett:
– Otthon énekelgettük együtt az általam ismert népdalokat. Gyermekeimet mindig is próbáltam népdalokra tanítani, mondhatom mindenhol énekeltünk. Szilveszter szép hangjára már óvodás korában felfigyeltem, már akkor minden ünnepi alkalomra felkészítettem, hogy előadhasson egy-egy dalt – mondta Borbáth-Fülöp Ildikó.
Szilveszter első nyilvános szereplése egy óvodai nőnap alkalmával történt, akkor 5–6 éves lehetett. Első osztályos korában már egy sepsiszentgyörgyi népdalversenyre is bejelentkezett, ezt követően rendszeresen eljárt vetélkedőkre.
– Motiváltak az eredmények. Éreztem, hogy nem szabad abbahagynom az éneklést – fűzte hozzá Szilveszter.
Édesanyja úgy emlékezett, fia könnyen megtanult egy-egy éneket, úgyszólván „a dallam a fülébe ment”. Szilveszter is megerősítette, akkoriban édesanyja volt a legnagyobb támasza, bátorítója, és szüksége is volt a biztatásra, „hiszen 7 évesen az ember még nem igazán tudja, mit kezdjen életével, tehetségével” – hangoztatta.
Első emlékezetes népdalversenyeként a Tiszta forrás című népdalvetélkedőt említette, mely Sepsiszentgyörgyön, a Plugor Sándor Művészeti Líceumban zajlott 2007-ben, s melyen második helyezést ért el. Aztán később már országos vetélkedőkre is eljárt, megemlítették a temesvári Őszi Rózsa népdalvetélkedőt és a székelyföldi népdalvetélkedő döntőjét: itt ajánlották fel neki azt is, hogy középiskolai tanulmányait Nyíregyházán, Magyarország legjobb művészeti iskolájában folytassa, ahová egy meghallgatást követően fel is vették. A Nyíregyházán töltött évekről Szilveszter elmondta:
– A kezdet nagyon nehéz volt, de aztán mégsem bántam meg, hogy elmentem. Ráadásul találkoztam ott egy sepsiszentgyörgyi hölggyel, Fekete Évával, aki mondhatni, majdnem családtagjává fogadott. Gondoskodásának köszönhetően mindenesetre aztán már könnyebben teltek a nyíregyházi évek.
A Fölszállott a páva műsorba 2017-ben jelentkezett először, akkor az elődöntőig jutott, 2018-ban viszont már megnyerte a Döntők döntőjét is versenykategóriájában. A közönség is sok kérdést intézett hozzá, kíváncsiak voltak a jelenlevők arra, hogyan zajlott a televíziós verseny, már van-e barátnője, hazatér-e végül Vargyasra?
Mint mondta, egyelőre még van egy ráadás tanulmányi éve Nyíregyházán, aztán a Magyar Táncművészeti Egyetemen szeretné folytatni tanulmányait, a hazatérés mellett azután dönt, amikor már megalapozta jövőjét.
Az est nem zárulhatott mással, mint énekléssel: Szilveszter egyedül és édesanyjával közösen is előadott néhány szép népdalt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük