Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Raklapnyi jó zene

Raklapnyi jó zene Kultúra

A sepsiszentgyörgyi fiatalokból álló Raklap zenekar rendesen belecsapott a lecsóba: néhány hete megjelent első, videóval támogatott daluk már több tízezres nézettséget produkált, és a neves Fishing On Orfű fesztivál jövő nyári kiadására is meghívták őket. A részletekről és a tervekről Hubbes Mátyás énekessel beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Hogyan, mikor, miért alakult a Raklap?

– Egyik gitárosunk, aki a számokat írja, Kolozsi Tamás, az öccse, Kolozsi Soma és Kerezsi Tas már három évvel ezelőtt zenélgettek együtt. Aztán tavaly szeptember környékén összeállt a csapat, én is bekerültem egy otthoni örömzenélés, jammelés folyamán. Akkor kezdtünk el számokat írni és próbálni hol egyikünk, hol a másikunk otthonában.

– Hogyan készülnek a dalok?

– A bevett formula az, hogy Tamás jön egy koncepcióval az adott számról, otthon egyedül kitalálja a szöveget, vagy, ha éppen együtt vagyunk, közösen írjuk azt meg, ahogy például a Szia Mama sorai is születtek. Megmutatja az általa kitalált zenét nekünk, aztán természetesen a basszusgitáros, a dobos és az összes többi zenekari tag hozzáteszi a saját ötleteit.

– Két dalt tettetek ki eddig a YouTube-zenemegosztóra (Szia Mama, Öljétek meg szépen – szerk.), de vélhetően több szerzeményetek is van.

– Tizenkét magyar és 5–6 angol nyelven írt dalunk van készen. Emellett rengeteg megírt, de a zenekar által még át nem dolgozott számunk van.

– Továbra is egyenként jelentetnétek meg a számokat, vagy azokat egyben, hanghordozón is kiadnátok?

– Óriási szerencsénk volt egy marosvásárhelyi stúdióval és Kovács Norbert producerrel, akik felajánlották, hogy felvesznek tíz magyar számot velünk és öt videóklipet is készítenek számunkra. Jelenleg éppen a lehetőséggel élünk és ezeket a dalokat két kisebb album, EP (Extended play – hosszabb, mint egy kislemez, de rövidebb, mint egy album – szerk.) formájában szeretnénk megjelentetni.

– A Szia Mama videó mindössze néhány hét alatt túlszárnyalta az 50 ezres nézettséget. Ebben talán a dal egyik sora is ludas…

– Valóban. Beleírtuk Lovasit (Lovasi András, a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag zenekarok gitáros–énekes–dalszerzője – szerk.) a dalszövegbe, mert ő egy óriási nagy ikon számunkra. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy ő erre reagált, és megosztotta Facebook-profilján a számunkat. Az a sor igazából tisztelgés volt Lovasi előtt, azt azonban soha nem gondoltuk, hogy idáig „fajul” a dolog.

– Egyéb pozitív hozadéka is annak, hogy az alternatív rock egyik magyarországi ikonja is felfigyelt rátok?

– Miután a Szia Mama kijött, sokan megkerestek koncert, illetve fesztivál-meghívásokkal. Egyebek mellett a Fishing On Orfű fesztivál jövő nyári kiadására is meghívtak, ahol két koncertünk lesz. Ez óriási dolog számunkra, és természetesen annak köszönhető, hogy Lovasi támogatott minket.

– Eddig hol koncerteztetek és a fesztiválok mellett még hol lesz látható élőben a Raklap?

– Az első koncertünk a nappalinkban volt, ahová ötven ember jött el. Amellett, hogy ez volt a legelső, egyben a legjobb élmény volt. Csináltunk egy Messenger-csoportot és egyszerűen meghívtuk az embereket. Jöttek a barátaink Marosvásárhelyről is, nagy buli kerekedett. Aztán volt alkalmunk fellépni a Szimplában, zenéltünk a Háromszéki Diáknapokon és egy motoros fesztiválon is, amire kevésbé vagyunk büszkék. Az első nagyközönség előtti koncertünk után megkeresett Horváth Hunor, a nagyszebeni színház igazgatója és rendezője, hogy játsszunk az egyik darabjában élő zenét, melynek bemutatója október nyolcadikán volt. Továbbá a Duka Máté gitárosunk nővérének az esküvőjét is elvállaltuk, abból is egész nagy móka keveredett. Ami a terveket illeti, télen kocsmaturnéra megyünk.

– Mikor jelenik meg újabb Raklap-dal?

– Jövő hónapban szeretnénk kiadni a következő videóval támogatott számot. A címét nem árulom el, hadd legyen meglepetés.

A zenekar tagjai

Kerezsi Tas (dobok), Kolozsi Soma (basszusgitár), Kolozsi Tamás (gitár, ének), Duka Máté (gitár), Mihály Dorka (ének), Hubbes Mátyás (ének).

Fotó: Hubbes Kinga

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 3., 7:18
  ÉRTÉKELÉS: -8

  “A végállomáson kurvák álltak és
  Az ürességbe ordibáltak
  Minden szavuk mint az ondó
  Szent-keresztény pornó
  Szia mama, nincs isten!”
  “Az ördög itt ül a vállamon
  A gondolataimat szívesen átadom” Biztosítva a jövőnk ezzel a nemzedékkel.

  • User
   Dátum: 2022. november 3., 20:27
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Azt hiszem, hogy egy csodálatos kiáltás ez a dal ezektől a fiataloktól, akik nagyon-nagyon keresik az útjukat, és tükrözik napjaink fiataljainak segélykiáltását és útkeresését. A perlekedés Istennel egyfajta bizonyosságkeresés is lehet. Gondoljon Adyra! Vagy József Attila híres-hirhedt “Nincsen apám, se anyám / Se istenem, se hazám”-versére. Később: “Az Isten itt állt a hátam mögött, és én megkerültem érte a világot.”
   Vagy:
   “Négykézláb másztam. Álló Istenem
   lenézett rám és nem emelt föl engem.
   Ez a szabadság adta értenem,
   hogy lesz még erő, lábraállni, bennem.”
   Én nagyon drukkolok nekik, hogy találják meg az útjukat.
   Szeretettel üdvözlöm a Raklapot!

 • User
  Dátum: 2022. november 3., 12:04
  ÉRTÉKELÉS: 1

  És a régi nemzedék, amelyiket tiltották a templombajárástól az akkori ideológia szerint, ugyanbizony miért tűrte? A kedves hozzászóló idősebb generáció képviselője melyik oldalon állt, a vallást tiltó istentagagadók közt, vagy az elnémítást elszenvedő és azt megtűrők között? Szóval, amig a maga idejében hallgatott, most is fogja be, amikor szabad bármit vallani.

 • User
  Dátum: 2022. november 3., 13:43
  ÉRTÉKELÉS: -14

  Ilyen zenekarok kellenek a sátánista elitnek! Fel is futtatják őket seperc alatt… A YouTube már megtette… Pár eltévedt kölyök rengeteg követőre talál majd, sajnos! Később meg lesz az a pénz…

 • User
  Dátum: 2022. november 3., 15:05
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Maga honnan tudja, melyik oldalon álltam és hogy hallgattam vagy sem? Megsúgom, nem hallgattam, felemeltem szavam az ateista propaganda ellen. De a mocskos trágárság oldalán nem álltam soha, az biztos.
  Ajnározzák csak, aztán, ha eljön a Blankák meg Pannik világa, nézhetik magukat.

 • User
  Dátum: 2022. november 4., 10:09
  ÉRTÉKELÉS: 3

  József Attila nagyon beteg ember volt. De óriási tehetség, amit írt, verssé állt össze, verssé. A raklapos micsoda szövege pedig:
  “Majd ha iszonyú lassan szól a country
  És Lovasinak kedve lesz kézen állni
  A szék, az asztal, az ágy, a TV
  Áll össze egy képpé” stb. stb. Diarrhea nonpoetica hülyeségensis. Méltóztassék ne bántani szegény Attilát ezekkel összehasonlítva. Mellesleg az akkori még úgy- ahogy egészséges társadalom megbüntette a költőt jóérzést sértő verséért.

 • User
  Dátum: 2022. november 4., 21:20
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Bevallom, a kommentek hatására előítéleteim voltak a zenekarral kapcsolatban. Hatvan éves vagyok. Az Omegán és hasonlókon nevelkedtem, hogy úgy mondjam, így a mércét magasra teszem.
  A Szia, Mamát hallgattam meg. Nnnno, de a véleményem röviden – habár tudom, keveseket fog érdekelni: kezdőktől jó. Nem egy remekmű, de nem is a szokványos modernkedő tinglitangli egyveleg. Valahogy kiemelkedik az átlagból. Ha kitartanak, ha csiszolnak a stílusukon és nem utolsó sorban az énekhangjukon, ha találnak egy jó stúdiót, ne adj’ isten, támogatót, még sokra vihetik. A zenekar neve viszont idétlen. Össze kell ülni és ki kell találni egy új nevet, míg nem késő! Ezt a nevet nem lehet “eladni”! Viszont a lányka hangja (is) szép, szexisen lágy, nőies. Sajnos, a fiúk megjelenése is az. Az a mackójelmez vagy mi a gitáros srácon… na neee! Uraim, tessenek férfiasan viselkedni és öltözködni: garantáltan megtérül. Továbbá: az Istent lehet tagadni de nem érdemes. De azért sátánista elemeket a dalukban – ahogy egyik kommentelő utalt rá – nem tapasztaltam. Én sok sikert kívánok nekik!