Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

PulzArt nyolcadszor

PulzArt nyolcadszor Kultúra

Két esztendő kényszerkihagyás után október 13. és 16. között ismét lesz Sepsiszentgyörgyön pulzArt Kortárs Művészeti Fesztivál – derült ki a szervezők által hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatón. Ez alkalomból megismerhettük a rendezvényre vonatkozó elképzeléseket, és gazdag kínálatába is beletekinthettünk.

Hirdetés
Hirdetés

Nemcsak a városnak, hanem a régiónak és Erdélynek is hiányzott ez a fesztivál, hiszen egy olyan színfoltja a kulturális palettának, amely egységesen kezeli a kortárs művészetet. Természetszerűleg felmerül azonban a kérdés, hogy mit tekintünk kortárs művészetnek. Azt-e, ami az időzónánkban, életünk folyamán zajlik, vagy azt, ami a fiatal nemzedéket meg tudja szólítani? Talán akkor járunk legközelebb a valósághoz, ha a kettő ötvözeteként határozzuk meg, hiszen kellő nyitottság esetén bárkihez szólhat – vélekedett Vargha Fruzsina alpolgármester.

Az elhangzottak megerősítéseként, a megvalósításból oroszlánrészt vállaló Knop Ildikó kihangsúlyozta, rétegfesztivál jellegének ellenére a programokkal minél szélesebb közönséget igyekeztek megszólítani. Vannak, amelyek egyértelműen a gyerekekre, fiatalokra vagy családokra összpontosítanak, mások szakmai közösségeket szólítanak meg, de olyanokat is kínálnak, amelyek megértéséhez nem szükséges vájt fülűnek lenni.

Szervezőelvként és keretként az év életérzését jelölték ki, melyet végül a járvány okozta, mindenkire hatást gyakorló és az élet összes területén észlelhető bizonytalanságban határoztak meg. Ugyanakkor önmagunk és a világban betöltött szerepünk újragondolásának és átértelmezésének a bezártság nyújtotta lehetőségében. Ehhez kerestek a hazai és nemzetközi színtérről alkotókat, műveket és előadásokat – mondhatni sikerrel, ugyanis többek között Belgiumból, Franciaországból, Horvátországból Magyarországról, Nagy-Britanniából és Németországból érkeznek hozzánk erre az alkalomra, de az iráni képzőművészet műhelyeibe is betekintést nyerünk. A nyitókoncertet egy müncheni dzsesszzenekar tartja, a záró koncertet pedig egy brit, elektronikus zenét játszó banda, és a Zamat Kávéházban lesznek éjszakába nyúló előadások is. 

A köztéri jelenlét már az első pulzArt fesztiválon fontos szerepet kapott, és ez a nyolcadik alkalommal sem lesz másképp. A belvárosban például két fal-, illetve aszfaltfestésre kerül sor, de nagyszabású fényinstallációval is készülnek. Az irodalom berkeiből Szvoren Edina budapesti születésű (1974), József Attila-díjas íróval találkozhatunk, akit Pieldner Judit faggat majd a műveiről, világlátásáról és az íráshoz való viszonyáról. A fesztivál vendége lesz továbbá Jászberényi Sándor író, riporter, haditudósító szintén Magyarországról, valamint napvilágot az akkor még szovjetunióbeli ukrajnai Ogyesszában látott (1971), azonban 1990-ben Temesvárra költözött Vasile Ernu író is.

A kínálatban különböző korosztályoknak szóló báb és színielőadások is szerepelnek – tudhattuk meg Erdei Anitától, a Kónya Ádám Művelődési Ház helyettes vezetőjétől. A négynapos kulturális forgatag eseményei a megyeszékhely önkormányzata, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Preospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület közös munkájának eredményeként jöhetnek létre.

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások