Felhívás!

Politikusaink üzennek Trianon kapcsán

Politikusaink üzennek Trianon kapcsán Kultúra

Ma százéves a trianoni diktátum. A Magyarország területének kétharmados elvesztésével járó gyászos döntés kapcsán politikai nyilatkozatok fognak elhangzani a világhálón. Az egyik felszólaló Kézdivásárhely polgármestere.

Szentendre, Kézdivásárhely egyik testvértelepülése azzal a megkereséssel fordult erdélyi partnereihez – így a céhes város mellett Zilahhoz –, hogy képviselői osszák meg gondolataikat a trianoni, gyászos évforduló kapcsán. Így Bokor Tibor, a céhes város polgármestere eleget tett a felkérésnek.

„Száz évvel ezelőtt az elveszejtésünkre koccintottak egy Párizs melletti palotában. Azt hitték, a halálos ítéletünket mondják ki, holott még a reményt sem tudták kiirtani belőlünk. Úgy számoltak, száz év alatt átvedlünk románná, szerbbé, szlovákká; azt hitték, megfeledkezünk örökölt feladatunkról, hogy nekünk édes anyanyelvünket, ezt az őseinktől ránk hagyományozott mérhetetlen kincset féltve őriznünk, óvnunk kell. Ők nem tudtak Apáczainak költő által is megidézett testamentumáról, miszerint egyetlen batyunk, botunk, fegyverünk az anyanyelv” – fogalmaz az elöljáró, hozzátéve: a nemzeti összetartozás évében jóleső érzés megállapítani, hogy nem tudtak legyőzni bennünket. „A Kárpát-haza majd minden szegletében élnek még magyarok, akik tudják, együvé tartozunk. Akik tudják, hogy egy a nemzet” – mondta.

Az eseményt a facebook.com/Szentendreofficial oldalon lehet majd megtekinteni romániai idő szerint délután 5 óra 33 perckor. A Facebookon a keresőbe a Szentendre Hivatalos Oldala szavakat kell beírni, így jön elő Kézdivásárhely egyik testvértelepülésének a hivatkozása. A virtuális megemlékezés kapcsán Kézdi-orbaiszék szenátora, Fejér László Ödön is megosztotta gondolatait, a politikus üzenetét szintén a világhálón lehet megtekinteni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások