Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Trianoni megemlékezés

Trianoni megemlékezés Kultúra

Ma 17 órától megemlékező ökumenikus istentiszteletet tartanak a szentgyörgyi főtéri kőszínpadnál, igét hirdet Incze Zsolt szemerjai református esperes, 17 óra 45 perkor megkoszorúzzák a turulmadaras emlékművet, 20 óra 30 perckor pedig őrtüzet gyújtanak a Pacén – ez az Erdélyi Magyar Néppártból (EMNP) és a Magyar Polgári Pártból (MPP) létrejött Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) programajánlója a Trianoni békediktátum századik évfordulójára.

Hirdetés
Hirdetés

 

A szervezők reményüket fejezték ki, hogy betartva a fizikai távolságtartás szabályait, számos megyeszékhelyi vesz majd részt a megemlékezésen. Kérnek mindenkit, vegye tekintetbe, hogy egy szabadtéri istentiszteletről van szó.

– Bár nincs megjelölve fizikailag, ez egy olyan emlékhely, amely az elmúlt évek alatt beépült a lelkünkbe. Június 4-én évek óta itt szoktunk összegyűlni azok – nem túl sokan –, akiknek fáj a Trianon – mondta az egykori országzászló helyén tartott sajtóértekezleten Bálint József, az EMSZ elnöke.

Kulcsár-Terza József, az MPP RMDSZ-színekben törvényhozói helyet nyert képviselője azt mondta: „bánt bennünket, ami száz évvel ezelőtt történt”, de nem a siránkozásnak, hanem a munkának van az ideje. Úgy értékelte, 2003-tól, az RMDSZ-en kívüli civil és politikai szervezetek megalakulását követően igenis volt előrelépés, és mára sikerült tudatosítani a román politikummal, hogy a magyar közösség autonómiát akar.

Az eredményekről beszélt Ferencz Csaba, az SZNT kommunikációs alelnöke is, aki emlékeztetett: „azt a pert is megnyertük”, amit éppen a Trianon-megemlékezésen elénekelt himnuszunkért „varrtak a nyakunkba”, és figyelemre méltónak nevezte, hogy az SZNT polgári kezdeményezéséhez csatlakozott a magyarság tíz százaléka, „amire nem sok példa akadt mostanában”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük