Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pedig értéket mentenek

Pedig értéket mentenek Kultúra

Szinte úgy tűnt, hogy az eső elmossa a Magyar Fotográfia Napja alkalmából vasárnap a sepsiszentgyörgyi központi parkba szervezett fotópikniket – szabadtéri fotókiállítást –, de a kiállítók kitartottak, és meglett a jutalmuk: kiderült az idő, és estig sok érdeklődő szemlélte meg munkáikat.

A sepsiszentgyörgyi fotósok évről évre társulnak a jeles naphoz kötődő eseményekhez, fotóikat a park fái közé kifeszített madzagokon állítják ki, és ez a számtalan témát, módszert, stílust felvonultató tárlat megszólítja az arra járókat, akik rácsodálkoznak a makrókra, a pillanatképekre, a táj- vagy szociofotókra, állat- és madárportrékra, természetfotókra.

Vasárnapra legalább 300 fényképet hozott a 40 kiállító, akik között voltak független alkotók és fotóklubokhoz tagjai is. A sepsiszentgyörgyi Transnatura Fotóklubon, a Képvidék Alkotócsoporton, a Mohos fotóklubon, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének sajtófotó szakosztályán kívül a székelyudvarhelyi Spektrum és a Grádics Alkotócsoport is képviseltette magát.

Hirdetés
Hirdetés

Értékelni kell ugyanakkor, hogy minden fotósnak befektetést jelent egy ilyen kiállításon való szerepelés, a 10–15 fénykép kartonra nyomtatva is elég szép összeget tesz ki – és a tegnapi eső áldozatokat is szedett közülük –, de műanyag lapra kivitelezve, esetleg üvegezett keretben, nagy felbontásban szép összegre rúg egy kép ára is. Ezt szívesen felvállalja mindenki, de ennek ellenére hiányolják a fotósok a városvezetés támogatását, mert nincs székhelyük. Egy ideig a Lábasházban találkoztak a Mohos tagjai, de onnan kiutasították őket, új helyiséget nem kaptak, így a városbeli fotóművészek archívuma – benne megismételhetetlen, dokumentumértékű fotók – ott vesztegel, ahol éppen be tudja fogadni őket valaki.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük