Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Őszi felvételi a teatrológián

Őszi felvételi a teatrológián Kultúra

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Színházi Intézete 2020 őszén felvételit hirdet teatrológia, azaz színháztudomány szakon, 6 ingyenes és 3 fizető helyre – nagy eséllyel az utóbbiak is ingyenesek lesznek! Jelentkezés: 2020. szeptember 7–9. között. Eredményhirdetés: szeptember 14-én.

A teatrológia, magyarul színháztudomány szak specialitása, hogy a nemzetközi kortárs színházi képzésekkel összhangban az elméleti és gyakorlati képzés nálunk sem különül el egymástól. Végzett hallgatóink sokféle pályán vannak jelen: kulturális újságírók, kritikusok, színháztörténészek, dramaturgok, drámapedagógusok, színházi nevelési szakemberek, színházcsinálók és rendezők vagy színházmenedzserek.

Hirdetés
Hirdetés

Kiket várunk?

Ha szereted a színházat, érdekel a téged körülvevő társadalmi valóság, de még szeretnél további ismereteket szerezni, mielőtt eldöntenéd, hogy a terület melyik ágával foglalkoznál mélyebben. Szívesen jársz színházba, szeretsz olvasni, szívesen írsz, ötletelsz és gondolkodsz egyedül és csapatban. Ha pedig már a BBTE hallgatója vagy, akkor második szakként is felveheted a teatrológiát, és számodra még olcsóbb is lesz!

Mi az, hogy „teatrológia szak”?

A szakon mind dramaturgi, mind színháztudományi, mind pedig kritikusi vagy akár színházcsináló pályára képezzük hallgatóinkat anélkül, hogy a BA-képzés során el kellene dönteniük, merre szeretnének később orientálódni. Foglalkozunk dramaturgiával-jelenetírással, színházelmélettel-színháztörténettel, színházi neveléssel, valamint kulturális újságírással és menedzsmenttel, szervezéssel is. Fontos számunkra a gyakorlati oktatás. Hallgatóink dramaturgi gyakorlaton vehetnek részt a színészképzésben tanuló kollégáikkal, kötelező szakmai gyakorlatuk során előadások próbafolyamatát követhetik végig, műsorfüzetet írhatnak-szerkeszthetnek, sajtógyakorlaton vehetnek részt vagy különböző művészeti intézmények és események szervező csapatához csatlakozhatnak. Emellett a kar több ország különböző partnerintézményénél Erasmus mobilitási pályázási lehetőséget biztosít.

Miből áll a felvételi?

Mentesülnek a felvételi alól és 10-es osztályzattal nyernek felvételt azok a diákok, akik középiskolában, a Tanügyminisztérium által szervezett magyar nyelv és irodalom, művészettörténet, filozófia, idegen nyelv vagy valamely művészeti tantárgyverseny országos szakaszán I. helyezést értek el – és a beiratkozásnál bemutatják az elnyert diplomát.

A beiratkozáshoz (amely online történik a BBTE hivatalos felületén) egy szakmai motivációs levelet kell mellékelni a beiratkozási iratok mellé, amelyből kiderül, hogy a színház területén mi érdekli leginkább a jelentkezőt, és amelyben a leendő hallgató bemutatja saját kulturális érdeklődését (olvasási preferenciáit, egyéb kulturális fogyasztói szokásait), illetve a szakhoz kapcsolódó elvárásait.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük