Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Összefogtak az intézmények

Összefogtak az intézmények Kultúra

Szombaton előadásokkal, kiállításmegnyitóval, könyvbemutatóval, tárlatvezetésekkel és gyerekfoglalkozásokkal ünnepelte – idén közösen – a Múzeumok éjszakáját a Székely Nemzeti Múzeum, a Magma Kortárs Kiállítótér és az Erdélyi Művészeti Központ.

A Székely Nemzeti Múzeum által szervezett programoknak a Lábasház adott otthont, ahol 18-tól 23 óráig a Szabadság színeváltozásai című, március 15-én megnyitott kiállítást lehetett látogatni. A kiállítás a szabadságharc fontosabb alakjait és eseményeit felidéző képzőművészeti alkotásokat és korabeli tárgyakat mutatja be. A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai tevékenység során az egyik teremben a kicsik rajzoltak és festettek, a másikban viszont dr. Jánó Mihály művészettörténész tartott vetített képes előadást Gábor Áron arcképei címmel. Az előadás az arcképek  elnagyoltságát és pontatlanságát emelte ki, ugyanakkor Jánó Mihály azt is elmondta, hogy feltehetőleg Gyárfás Győző ceruzarajza a valaha készült leghitelesebb kép Gábor Áronról.

Hirdetés
Hirdetés

Később a Lábasház helyt adotta Hogyan lettem műgyűjtő? című beszélgetésnek dr. Antal Álmos szülész-nőgyógyász főorvossal, majd Sántha Imre Géza művészettörténész tartott tárlatvezetést a Szabadság színeváltozásai kiállításon. A Lábasház három programja után háromszor sorsoltak könyveket a szerencsésebb látogatóknak.

A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben az Elmúlt jelen című vándorkiállítás sepsiszentgyörgyi megnyitóját tartották 18 órától. A megnyitót követően az Elmúlt jelen – A romániai magyarok történetét a kommunizmustól a rendszerváltásig című könyv szerkesztője, Molnár Beáta mutatta be. A Magma kiállítótermében a sugalló tárgyi környezet, a közgyűjteményekből, magánszemélyektől gyűjtött képanyag és a korszak jellegzetes médiahasználata által megteremtett atmoszférában úgy érezhette magát a látogató, mintha az elmúlt évszázad második felének történései a saját jelenük része lenne.

Az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítótermében Véső Ágoston festőművész tárlatát láthatták a látogatók, amit később Gazda József művészettörténész mutatott be. A kicsiknek szervezett programot Szabó Enikő meseterapeuta vezette fel, ami után Karda Zenkő illusztrátor és Madaras Péter szobrászművész vezetésével festettek és agyagoztak. A harmadik emeleten Jakobovits Márta kerámiaművész kiállításán Éltes Barna szobrászművész tartott tárlatvezetést. Elmondta, hogy a művésznő nem elvenni akar munkáival a természetből, hanem visszaadni és együtt dolgozni vele. Olyan alkotások, amik nem tűnnének ki a természetből, ha a szabadban látnánk meg azokat. Később Vargha Mihály múzeumigazgató tartott tárlatvezetést ugyanezen a kiállításon.

Azok a látogatók, akik mindhárom helyszínen megjelentek a Múzeumok éjszakáján, esélyesek értékes kiadványokat tartalmazó ajándékcsomagot nyerni.

Simon Ábel

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük