Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elmúlt jelen Sepsiszentgyörgyön

Elmúlt jelen Sepsiszentgyörgyön Kultúra

A romániai magyarok történetének három jelentős mozzanatát, a kommunizmust, a 1989-es forradalmat és az azután következő évet taglaló, Elmúlt jelen című vándorkiállítás sepsiszentgyörgyi megnyitóját tartották a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér előtt szombaton 18 órától.

A megnyitón Miklósi Dénes grafikus említette, hogy a rendszerváltás kapcsán leginkább az 1989-es december az, amit emlegetni szokás, pedig a forradalmi események előtti és utáni időszakok egyaránt mérvadóak és hektikusak voltak, főleg a romániai magyarok szempontjából.

Hirdetés
Hirdetés

Több ezer fénykép, archívum és videók segítségével, egészen 1944-től kezdődően egy emlékekből álló időrendet állítottak fel, ami segíthet a kommunizmus megértésében azoknak, akik nem tapasztalták meg.
A kiállításmegnyitót követően a romániai magyarok történetét a kommunizmustól a rendszerváltásig dokumentáló Elmúlt jelen című könyvet a könyv szerkesztője, Molnár Beáta mutatta be Fodor János történész és Tamás Sándor megyetanácselnök segítségével. A bemutató-beszélgetésen szó esett a könyv absztrakt szerzőjéről is, aki nem egy személy, hanem a több ezer dokumentációt a szerkesztő rendelkezésére bocsátó és interjút adó ember, akiknek segítségével létrejöhetett az alkotás.

A harmincéves közösségi emlékezet az Eurotrans Alapítvány szervezésében, Magyarország Kormányának támogatásával vált valóra. A kiállítás augusztus 8-ig látogatható, hétfő kivételével, naponta 11-19 óra között.

Simon Ábel

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük