Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Őseink tisztelete Zalánpatakon

Őseink tisztelete Zalánpatakon Kultúra

„Az Isten itt állt a hátam mögött, s én megkerültem érte a világot” – jut eszünkbe önkéntelenül is az ismert József Attila idézet, amikor a Préda Barna zalánpataki fiatal által az ükszülei építette házban létrehozott falumúzeum lépcsőjét átlépjük. Hiszen bejárhatjuk a világot – mint az manapság divatos –, ám olyan értékekre, amilyenek ebben a kis eldugott falu egyik eldugott házában rejtőznek, aligha fogunk találni.

Hirdetés
Hirdetés

Mint az a falumúzeum bemutatójában olvasható, azt a falu szülötte, Préda Barna rendezte be egy 1894-ben az ükszülei (Farkas Miklós, Zalánpatak egykori kisbírója és felesége, Kasléder Mária) által épített parasztházban. Préda Barna igazi helytörténészként kalauzolja a múzeum látogatóit. Aki Zalánpatak és egyben népünk történelmével szeretne ismerkedni, itt jó helyen jár.

–1860-ig Zalánüvegcsűr volt a település neve, azután lett Zalánpatak. 1860-tól a grófi család sorra eladta birtokait, ami most a Kálnoky grófé, azt pár évvel ezelőtt vásárolta vissza. Így vette meg 1887-ben az én szépapám, Farkas Miklós is ezt a területet – mondja Préda Barna, miközben mutatja mindjárt a múzeumi szoba bejárata mellett kifüggesztett, ezt igazoló adásvételi szerződést, ami Kálnoky Dénes és Kálnoky Félix, illetve Farkas Miklós között köttetett.

A szerződés mellett egy perefernum-levél található kifüggesztve.

– Ez az üknagymamám hozománylevele 1893-ból azokkal a javakkal, amiket ide, a férjes házhoz hozott. 1894-ben építették fel ezt a házat, ebben született az én dédnagytatám, nagytatám. Édesanyám is ebben nevelkedett, és én is négy évet ebben a házban éltem, amely 2016-tól a település falumúzeuma – fűzte hozza a település- és családtörténethez.

A falumúzeumban található tárgyak 90%-a a településről lett összegyűjtve. Külön éke a múzeumnak a néhai Karácsony Zoli bácsi üveggyűjteménye, melynek darabjait a valamikori zalánpatakiak fújták a település egykori üvegcsűrében. A gyűjteményt Zoli bácsi halála után fia átadta a múzeumnak, hogy a látogatók bármikor megtekinthessék.

Emellett más érdekességek is találhatók itt: az volt a szokás régebb, hogy a fiúgyermek első hajvágásakor egy tincset eltettek a hajából azért, hogy ha majd felnő és katona lesz, varrják bele a zubbonyba, mert azt tartották, ez megóvja őt a golyótól. A szoba egyik gerendája alatt megsárgult papírban ott van Barna nagytatájának, egy másik gerenda alatt pedig a dédnagytatájának a haja is.

– Egy másik hiedelem szerint ezek a hajtincsek a házat is védik – nyugtázta.

A zalánpataki falumúzeumban a hadtörténet iránt érdeklődők is számos kuriózumot találnak: régi katonai fényképeket, emléklapokat, felszereléseket, kitüntetéseket, ugyanakkor egy-egy hős zalánpataki katona izgalmas életútja is felszínre kerülhet látogatásaink alkalmával. A múzeumból távozva, az annak névjegyeként számon tartott Wass Albert-idézet mindenképp sokáig kísérti még gondolatainkat: „Tiszteld őseidet, mert rajtok keresztül nyertél életet, és örököltél Istent és hazát.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük