Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Önmegvalósítás és szolgálat

Önmegvalósítás és szolgálat Kultúra

Versein, írásain, vallomásain keresztül idézte meg elemi erővel, szenvedélyesen és éppen ezért hitelesen Nemes Nagy Ágnes (1922–1991) alakját, és nyújtott ízelítőt költészetéből P. Magyarosi Imola hétfői, Kettős világban címet viselő egyéni előadóestjén a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben. Olyannyira, hogy kétségekkel telített alkotóként, valamint néha önmagával is ellenmondásba keveredő emberként egyaránt sikerült bemutatnia.

Hirdetés
Hirdetés

Zsúfolásig telt a különleges szellemi élménnyel kecsegtető eseménynek otthont nyújtó szűk terem, amiből a művésznő előnyt kovácsolt. Hányatott sorsú költőnk, lírában és prózában megfogalmazott gondolatainak mély átéléssel való tolmácsolásával ugyanis első pillanattól magával ragadta a tőle karnyújtásnyira elhelyezkedő közönséget. A nem mindennapi szellemi teljesítmény után arra is futotta az energiájából, hogy a kérdéseinkre válaszoljon.

– A múltba tekintve vagy a jelent szemlélve egyaránt megállapítható, hogy a színművészek közül kevesen vállalni egyéni előadóesteket. Önt mi késztette erre?

– Ez egy igazi nagy próbatétel, hiszen az ember egyedül áll a színpadon, és csak önmagára támaszkodhat. Nincsenek partnerei, nincsen replika, a közönség figyelmét viszont fenn kell tartani, ami mindenképpen kihívást jelent. Kíváncsi voltam, meg tudok-e felelni ennek. Fontos szempont ugyanakkor, hogy biztosítja a választás lehetőségét és szabadságát, mert én dönthetem el, mit szeretnék a saját személyiségemből megmutatni, megosztani a közönséggel. Mi, színészek is vágyunk ugyanis a bennünk folyamatosan halmozódó gondolatok és érzetek megfogalmazására és kimondására, amit ily módon megtehetünk.

– Miért éppen Nemes Nagy Ágnes személyét és költészetét választotta ki erre a célra, mi ragadta meg vele kapcsolatosan?

– Talán a kérdés, hogy miként lehet nőként megmaradni egy férfiközpontú költőtársadalomban. Hogyan tud női mivolta megtartása mellett haladni azon a pályán, amelyet hittel és meggyőződéssel a magáénak vall. A költészet oltárán hozott áldozata, ami az anyaságról és családi életről való lemondásában is megmutatkozott. Az asszonyi mivolta háttérbe szorításából fakadó folyamatos lelki vívódás, amely fájdalmasan szép gondolatok megfogalmazásához vezetett.

– Mi volt a célja ennek a műsornak az összeállításával és színrevitelével?

– Egy rendhagyó irodalomóra keretében az iskolákba is eljuttatni, hogy közvetlenebb módon és hangnemben találkozhassanak Nemes Nagy Ágnes költészetével. A jobb megértés érdekében személyes kapcsolódást teremteni vers és diák között.

– Ez mennyire sikerült?

– Azokat a gyerekeket is be tudtam vonni e líra bűvkörébe és hangulatába, akiket a költészet sohasem érdekelt. Őket figyelve pedig rádöbbentem, hogy részükről is van igény az ilyesfajta megnyilvánulásokra, ha őszintén és nem kioktató jelleggel közeledünk feléjük. Ezért a műsort még több helyen szeretném bemutatni

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük