Felhívás!

Szimbolikus tanácsülés Úzvölgyében

Szimbolikus tanácsülés Úzvölgyében Kovászna megye

Június 6-án szimbolikus ülést tart Kovászna Megye Tanácsa az úzvölgyi katonai temetőben. Erre akkor is sort kell keríteni, ha éppen aznap a Hargita, Kovászna és Maros megyei románok polgári fóruma is ott „ünnepel” – mondta el tegnap Tamás Sándor.

A megyei tanács elnöke szerint ők „nem valaki ellen” mennek oda, de ugyanakkor „nem lehet hagyni, hogy ráépítkezzenek halottainkra”.

– Sok mindent elvettek az elmúlt száz esztendőben: házat, erdőt, földet, iskolát, de azt sehogyan sem lehet hagyni, hogy beazonosított magyar halott sírjára ráépítkezzenek – szögezte le Tamás Sándor.

A megyei tanácselnök szerint még a hadügyminisztérium irataiból is látszik, hogy ez egy csíkszentmártoni terület. Ide a dormánfalvi polgármester „semmilyen engedélyt nem adhatott”, sem építkezési, sem felvonulásit, „sem semmilyet”.

A Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt megyeitanács-frakciója is bejelentette, részt vesz az úzvölgyi szimbolikus tanácsülésen. Mindeközben a közösségi háló román nyelvű felhívásokkal van tele, hogy „aki hazafi”, az június 6-án legyen Úzvölgyében, ahol „a magyarok meggyalázták a hősi román halottak emlékműveit”. A temetőt a múlt héten Csíkszentmárton község lezárta, de a vonatkozó határozatot a prefektus felfüggesztette. A tegnapi fejleményeket lásd az 5. oldalon.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.