Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Elleptek a varjak! Segítség kéne!”

„Elleptek a varjak! Segítség kéne!” Kovászna megye

Cófalvi olvasónk arra panaszkodott, hogy a település szélén lévő háza szomszédságában húzódó fás területen számtalan vetési varjú fészkel, és kibírhatatlan ricsajt csapnak. Lapunk a megoldások felől érdeklődött.

Hirdetés
Hirdetés

„Reggeltől estig kárognak, elviselhetetlen a zaj. Nem értem, miért védett állatok, hiszen kártékonyak: pusztítanak a vetésekben, elűzik maguk körül az énekes madarakat, amelyek amúgy rovarokat esznek. Mi a megoldás? Hol kell segítséget kérni? Mit tehetünk, ha törvény köti a kezünket?” – fogalmazott a panaszos.

Kelemen László, a Rara Avis Egyesület elnöke elmondta, a vetési varjak azért védettek, mert elhagyott fészkeikben a fokozottan védett, igencsak ritka kék vércsék tudnak fészkelni, miután ez utóbbiak nem raknak maguknak.

– Pontosan azon a szakaszon, Réty fele láttunk kékvércsét. Amúgy költésben semmilyen madarat nem lehet zavarni, ezt törvény tiltja. Tudunk arról a részről, és megértjük a lakókat is, hiszen valóban elviselhetetlen a ricsaj, zaj a környéken, de már semmit nem lehet tenni – magyarázta Kelemen.

Hozzátette, a lakossággal közösen iparkodunk megoldást találni, dolgoznak egy terven, de ez még nem nyilvános. Természetesen a törvény keretein belül kell orvosolni a gondokat, hangsúlyozta.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. június 5., 10:25
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Sajnos nem csak Cófalván szaporodtak el a varjak, hanem Kézdivásárhely tömbház lakónegyedeiben levő nagyobb méretű faágain is / tenni kell valamit a hatóságoknak !!! – oda jutottunk , hogy az állatok védettebbé váltak mind az ember .

 • User
  Dátum: 2019. június 5., 11:53
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Nézzék meg Kézdivásárhelyen mi van.A szomorú,hogy már az egész várost ellepték,nem csak a Józsiás parkot.Hiába vágták a fákat,varjú még több van mint volt.Megértem én,hogy védettek.De mi fontosabb?Az emberek vagy a varjak?Úgy látszik nálunk az állat is t9bbet ér az embernél.

 • User
  Dátum: 2019. június 5., 21:52
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Régebb az utak mentén jegenyefák sora volt és gyerekkoromban a varjak ezeken fészkeltek.Azóta mindent kivágtak, nyomorult madár mégis hol fészkelne? Oda kell repüljön ahol fát talál.Valahol az ember a hibás nem? Gondolom azért a varjak miatt nem mocskolnak le minden fát.Különben a természetben minden állatnak, madárnak, növénynek megvan a maga funkciója és egyedül az ember az aki mindenben hasznot lát,akar,kiírt maga körül mindent.