Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Önfenntartó, független társulat

Önfenntartó, független társulat Kultúra

A 2020–21-es évadban, a koronavírus-járvány miatt, a társulat tevékenysége hat hónapra és két országra, magyarországi és romániai projektekre korlátozódott. Az időszakos leállások ellenére, az önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely ebben az évadban 141 kulturális-oktatási-szociális eseményt hozott létre 2.630 résztvevő számára.

Hirdetés
Hirdetés

A tevékenység nagy része a képzések körül zajlott, hiszen a társulat 113 műhelyfoglalkozás és 3 drámatábor által adott teret a fiatalok és felnőttek képzésének. Mindezek mellett az Osonó csupán 10 előadást tudott megtartani, amelyek után minden esetben interaktív közönségtalálkozóra került sor.

A Fazakas Misi által rendezett és tíz éve bemutatott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás túl van az 580. bemutatáson. A fiatalok történeteit feldolgozó produkcióra ősszel egy szombathelyi előadás-sorozat, egy romániai turné és egy budapesti 600. ünnepi előadás vár.

Ebben az évadban is folytatta a jó együttműködés a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával. Az intézménnyel több közös projektje van az Osonónak. Immár nyolc éve kerül megszervezésre a csoportvezető- és pedagógusképzés, amely a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár, valamint Prezsmer Boglárka színházpedagógus vezetésével egy több állomásos, pedagógusok és színjátszó csoportok vezetői számára szervezett műhelyfoglalkozás sorozatra épül.

Szintén folytatódott a két évtizedre visszatekintő sikeres együttműködés a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceummal is, amelynek drámatagozatos diákjai több oktatási projektben és szakmai gyakorlaton vettek részt annak köszönhetően, hogy a színházműhely Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkezik.

A társulat mögött álló évadban gyümölcsöző volt az együttműködés a budapesti Magyarság Házával, amelynek megbízásából több rendhagyó órára került sor számos magyarországi település iskoláiban.

Egy másik kiemelkedő együttműködés a Gyulafehérvári Caritas projektje kapcsán történt. Az Iránytű a munka világába elnevezésű, az EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment, valamint a Renovabis által támogatott négyéves program a korai iskolaelhagyás csökkentését, a munkanélküli fiataloknak a munkapiacon való elhelyezkedését és a külföldre való elvándorlás visszaszorítását célozza meg Maros és Hargita megye településein.

A szombathelyi Weöres Sándor Színházzal különböző ifjúsági projektekre és pedagógusképzésre kerül sor a jövő évadban, míg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hétvégi pedagógus- és csoportvezetői képzések és táborok megtartására kérte fel az Osonót.

Az önfenntartó, független társulat munkája nyáron sem szünetel, hiszen több képzésre és táborra kerül sor: június 21–25. között a szombathelyi drámatáborra, július 12–16. között Sepsikőröspatakon a román és magyar fiatalok számára megrendezendő Interetnikai Drámatáborra; ezzel párhuzamosan egy kimondottan színházi táborra, amelyet a Plugor Sándor Művészeti Líceummal közösen, a Rose program keretében az iskola diákjai számára megszervezett drámatábor követ; augusztus 13–18. között Budapest ad helyszínt az Osonó Drámatábornak; végül augusztus 24–28. között rendezik meg pedagógusok számára a Színjátékos Drámatábort.

A jövő évad terve között szerepel egy osztálytermi és színházi előadás elkészítése. Mucha Oszkár fogja megszólaltatni József Attila szövegeit a Nem vagyok, csak mások látnak című előadásban, amelyet Fazakas Misi rendez.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük