Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Olvasmányos történelem

Olvasmányos történelem Kultúra

Március 15-én mutatták be Kovászna városában Hover Zsolt, magyargyerőmonostori lelkipásztor Erdélyi szabadságharc 1848–49 – történelmi kalandregény című könyvét. Az író nem titkolt célja, olvasásra, történelmünk megismerésére buzdítani a fiatalabb nemzedéket mai elemekkel fűszerezett történelmi könyveivel.

A Fábián Ernő Népfőiskola által szervezett bemutatóra népes közönség gyűlt össze az Ignácz Rózsa-terembe, akiket házigazdaként Balogh Zoltán esperes köszöntött.

Hirdetés
Hirdetés

– A lelkipásztori tennivalói mellett Hover Zsolt szeretettel kutakodik a történelem bugyraiban, és éppen az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kapcsán is gyűjtött egy könyvrevalót, amely most itt van előttünk. Én már régebb tudtam a regényről, láttam a megjelenését, és már akkor megfogalmazódott bennem, hogy jó lenne egy alkalmas pillanatot találni, amikor a Fábián Ernő Népfőiskola kereteiben bemutathatjuk – nyitotta meg az eseményt a kézdi-orbaiszéki esperes.

A Vajna János, Mihăițeanu Koszti és Szász Mihály alkotta trió ünnephez kapcsolódó dalai előzték meg Hover Zsolt vetített képes bemutatóját, amely aztán hangulatos keretbe helyezte az eseményt.

Hover Zsolt Magyargyerőmonostoron lelkipásztor 15 éve, amely Kalotaszeg felső vidékén, a góchatár mellett található kis település. Lelkipásztori hivatása mellett újságírásból is diplomázott, a bemutatott regény pedig már a negyedik megjelent könyve. Első kötete még legendákat, mesei elemeket tartalmazott, a negyedikig fokozatosan áttért a történelmi események bemutatására, amely most már pályájává vált.
– Előszeretettel használom mindenik regényben a zsáner műfaj elemeit, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy hátha a fiatalabb generáció is kedvet kap hozzá. Az idősebbeket nem kell különösen buzdítani arra, hogy történelmi regényt olvassanak, de azzal, hogy mai meséléssel, mai elemeket felhasználva írtam meg a könyveket, remélem, a fiatalabb nemzedéket is elérem, és kedvet kapnak az olvasáshoz, történelmünk megismeréséhez – kezdte a szerző, majd vetített képes bemutató során ismertette legújabb regényének fontosabb aspektusait.

Mint mondta, a történet 90%-ban megtörtént eseményeken alapszik, viszont a kerettörténet, a főhős kiléte fikció. A főszereplőt egy Marvel képregényhősről, a Megtorlóról mintázta a szerző.

– Eszerint Mikó Farkas, a főhősünk, elveszíti családját az 1848-as polgárháborúban, ezért a bosszú útjára lép. Időközben rájön, hogy van valami, ami sokkal fontosabb az ő eszményénél és sorsánál, ezért bekapcsolódik a szabadságharc eseményeibe – magyarázta a szerző.

A történelmi háttérhez a szerző több könyvet, cikket, írást is feldolgozott, a bemutatón azon ban három olyan szerzőt emelt ki, akik a leginkább hatással voltak a történetre: Egyed Ákos, aki azontúl, hogy köteteivel segítette Hovert elindulni az úton, a kéziratot el is olvasta, útbaigazítást, tanácsokat adott a szerzőnek. Emellett Jakab Elek és Kővári László írásai segítettek sokat Hovernek, mindketten részt vettek a szabadságharcban személyesen, és mindketten írtak is erről.

Hover Zsolt részletes történelmi bemutatóval is szolgált a közönségnek, ami segített abban, hogy a március 15-i ünnepségen tudjuk, kikre és miért emlékezünk. A bemutató végén a szerző hozzátette, a tragédia mellett a regény humort, emelkedett, romantikus jeleneteket is tartalmaz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük